Facet start met project ‘Trots op je buurt’ op woonwagenkamp de Ark

'Trots op je buurt' in het buurthuis op de Ark. Foto: Guido Hansman

In het cultuurparticipatie-project ‘Trots op je buurt’ gaat Facet op zoek naar de kracht in een buurt: Waarom is het er fijn om te wonen? Wat doen de bewoners goed met elkaar en wat betekent een prettige woonomgeving voor je mentale en fysieke gesteldheid? Hiervoor trekken een medewerker van Facet en een kunstenaar de wijk in. Ze voeren gesprekken met bewoners, organiseren culturele activiteiten en zoeken samen naar de verbondenheid, de trots en de kracht van de buurt. Dit alles wordt verwerkt in een kunstwerk, dat door de bewoners wordt uitgekozen en gemaakt. Het eerste project vindt plaats op woonwagenkamp De Ark.

"Over verschillende wijken leven vaak oordelen, maar kloppen deze ook? We weten immers niet wat er achter de voordeur speelt en dit project gaan we op zoek naar de kracht en trots van de buurt en proberen hiermee oordelen te beïnvloeden." zegt projectleider Greetje Kuipers. "Op het woonwagenkamp heerst veel trots," vervolgt Kuipers; "trots op de afkomst van de bewoners, hun geschiedenis, het omzien naar elkaar en hun gebruiken. We hebben waardevolle en ontroerende gesprekken gevoerd."

De bewoners kozen als kunstwerk voor een fotowand in het buurthuis. Samen werden foto’s uitgezocht uit heden en verleden, vergezeld van prachtige bijbehorende verhalen. Met de kinderen zijn kunstkastjes gemaakt en de jongeren hebben gefotografeerd. Al deze resultaten zijn aan de fotowand samengevoegd met een aantal quotes die bij het geheel passen. Beeldend kunstenaar Ellen Kroeze van Atelier Helderrood uit Emmen heeft de kunst workshops voorbereid en uitgevoerd en een compilatie gemaakt van de foto’s en werkjes tot één grote wand waar de bewoners heel trots op zijn.

Eén van de mooiste uitspraken die ik heb gehoord was: 'Of je nu jong bent of oud…hier ben je nooit alleen," zegt Kuipers.; "In deze tijden van eenzaamheid waarin naoberschap steeds meer verdwijnt, vond ik dit een warme, waardevolle opmerking.” Ook Kroeze beaamt dit: “Op de wand staat onder andere de slogan ‘Never forget where we came from,’ dat zegt alles over hun trots!” Een waardevol project om te doen, aldus beiden.