Bram Beugel en Lisanne Wigger snelsten op de Boomkroonpad Cross

deelnemers aan de Boomkroonpadcross op weg naar de finish. foto: Zeger Zeilemaker

De weergoden waren de deelnemers aan het 10e seizoen van het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit in Drouwen zaterdag goedgezind. De 6 hardloopwedstrijden over onverharde paden worden op verschillende data en locaties op de Hondsrug georganiseerd en dit was de tweede loop van dit jaar. Ondanks de grijze lucht bleef de regen uit en dat creëerde goede omstandigheden voor de Boomkroonpad-cross over vijf en negen kilometer.

Met een dikke laag bladeren en modderplassen was het met recht een echte cross te noemen. Vanaf de start gingen de 250 deelnemers over brede paden het bos in, waar deze al snel kronkelpaden werden. Na het eerste gedeelte gingen de 5-kilometer lopers rechtsaf het pittige mountainbikeparcours op met aardig wat hoogteverschillen. De 9-kilometer lopers gingen linksaf het bos in. Hier werden ze getrakteerd op obstakels door omgevallen bomen. Maar die werden met gemak door alle lopers overwonnen. Beide afstanden liepen verder langs het Gasselterveld met behoorlijk pittige klimmetjes, waarna de route via mooie paden richting de finish vlakbij het Boomkroonpad ging. Bram Buigel was op de 9-kilometer in 33:56 bij de heren de snelste en Lisanne Wiggers in 41:42 bij de dames.

Op de 5-kilometer was Ate Clobus bij de junioren in een tijd van 19:51 de snelste voor Mats Reitsma en Maarten Beute. Winnaar bij de junioren meisjes was Maren Bouwmeester in 24:49. Bij de mannen kwam Nando Kramer in 18:43 als eerste over de meet. Bij de vrouwen was dit Sabine Spreen in 21:18.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van de Boomkroonpadcross. De volgende loop van het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit is op zaterdag 18 december in Gasselte.