Coevordenaren gaan voor restafval betalen

Coevordenaren moeten vanaf 2025 gaan betalen per keer dat ze hun restafvalcontainer op de stoep zetten. Foto: RTV Drenthe/ Wouter van Dijk

Inwoners van de gemeente Coevorden gaan vanaf 1 januari 2025 een vast bedrag betalen telkens wanneer ze hun restafvalcontainer aan de weg zetten. Dit plan, bekend als diftar, wil de gemeente invoeren om de hoeveelheid restafval te verminderen. Of dit doorgaat is nog niet zeker want eerst moet de gemeenteraad nog akkoord gaan.

René Nanninga, woordvoerder van de gemeente Coevorden, legt uit: "Wat we eigenlijk doen, is mensen financieel stimuleren om hun afval beter te scheiden. Hoe minder restafval je hebt, des te minder snel raakt de grijze kliko vol."

Vanaf 2025 zullen inwoners een vast bedrag betalen per keer dat de grijze kliko wordt geleegd of per keer dat een afvalzak in een ondergrondse restafvalcontainer wordt gedeponeerd. Het precieze bedrag moet nog worden vastgesteld, maar voorbeeldtarieven worden genoemd, zoals 7 euro per kliko en 1,75 euro per restafvalzak.

Nanninga benadrukt dat dit systeem al effectief blijkt te zijn in andere gemeenten. "We kunnen leren van de ervaringen elders, en we zien dat diftar op korte termijn kan leiden tot aanzienlijk minder huishoudelijk restafval, zegt hij bij RTV Drenthe"

Volgens de gemeente is het diftar systeem een eerlijk principe waarbij de vervuiler betaalt. Verder rekent de gemeente erop dat veel mensen het als een uitdaging gaan zien om meer afval te scheiden.