Feestelijke uitreiking van Emmense jeugdlintjes in FC Emmen stadion

De gemeente Emmen is zes Jonge Helden rijker. Foto: Guido Hansman

Op woensdag 15 november was de feestelijke uitreiking van de Emmense jeugdlintjes in het stadion van FC Emmen. Burgemeester Eric van Oosterhout reikte lintjes uit aan maar liefst zes jonge helden. Deze jaarlijkse erkenning is bedoeld voor kinderen en jongeren die zich op een buitengewone manier hebben ingezet voor anderen en zo een positieve bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. Het was de 13e keer dat de lintjes werden uitgereikt.

Op 20 november is het de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Jaarlijks reikt de gemeente Emmen rond deze datum de Jeugdlintjes uit. Burgemeester Eric van Oosterhout benadrukt het serieuze belang dat de gemeente hecht aan kinderen en jongeren. Hij merkt op dat jonge mensen op opmerkelijke wijze bijdragen aan het welzijn van anderen, en dat dit erkend en beloond moet worden.

De volgende zes jonge helden werden onderscheiden:

Rick Vos (10 jaar) uit Zwartemeer

Rick zet zich al jaren in bij een logeerhuis voor kinderen met gedragsproblemen en/of autisme. Hij oefent met de motoriek en helpt bijvoorbeeld met het leren van nieuwe woordjes. Rick waardeert iedereen ongeacht beperking, gedrag of uiterlijk, en zet zich in om andere kinderen te helpen en zich te laten ontwikkelen.

Myke Nijhuis (12 jaar) uit Emmen

Myke heeft tijdens de moeilijke periode van ziekte van haar zusje, die in januari 2022 werd getroffen door botkanker, veel gedaan om haar te steunen. Myke plaatste zichzelf vaak op de tweede plaats en hielp niet alleen bij dagelijkse taken in huis, maar probeerde ook zich in te leven in de situatie van haar zusje om haar leven gemakkelijker te maken.

Eliza Boontje (10 jaar) uit Emmen

Eliza stond altijd klaar voor haar vriendin Jasmijn, die in januari 2022 de diagnose botkanker kreeg. Ze hielp Jasmijn door haar rolstoel te duwen, haar jas te geven en schoolspullen voor haar mee te nemen. In een moeilijke tijd bood Eliza Jasmijn veel steun en zelfvertrouwen, en ze bleef haar opzoeken om samen te spelen, zelfs op aangepaste wijze.

Pim Lubbers (10 jaar) uit Klazienaveen

Pim was in september 2023 samen met zijn moeder en zusjes als eerste ter plaatse bij een ernstig ongeval in Klazienaveen, waarbij een vrouw gereanimeerd moest worden. Terwijl zijn moeder eerste hulp verleende, hield Pim zijn kalme houding en zorgde ervoor dat zijn zusjes van 4,5 jaar rustig bleven in de auto tijdens deze stressvolle situatie.

Dyon Moes (18 jaar) uit Emmen

Dyon helpt wekelijks vrijwillig bij een sportuurtje voor mensen met een verstandelijke beperking. Met plezier en verantwoordelijkheidsgevoel zet hij zich al jaren in voor deze activiteit. Bovendien haalt en brengt hij een van de sporters van de woonvoorziening, waarmee hij extra toewijding toont.

Emilio Weerman (9 jaar) uit Emmen

Emilio is zeer maatschappelijk betrokken door regelmatig op pad te gaan, alleen of met vriendjes, om vuilnis in de wijk op te ruimen. Wat begon op de BSO, waar hij voor het spelen het afval op het speelplein opruimde, heeft zich uitgebreid naar het schoonhouden van de hele wijk. De verantwoordelijkheid die Emilio voelt voor een schone omgeving is bewonderenswaardig, en hij onderneemt daadwerkelijk actie om dit te realiseren.