Stichting Zuidoost-Drenthe Film (ZODfilm) uit Emmen heeft de Drentse Anjer Prijs gewonnen. De stichting maakte de oorlogsfilm 'Grenzeloos Verraad', die vorig jaar in de Nederlandse bioscopen te zien was en ook op Netflix beschikbaar is.
De prijs werd vanmiddag uitgereikt in Wildands Emmen door Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.
De prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een bedrag van 5.000 euro. Dit geldbedrag moet uitgegeven worden aan een project op het gebied van cultuur. De twee andere genomineerden, het Stedelijk Museum Meppel en de Vereniging van Amateur Kunstenaars in Emmen, ontvingen allebei 1.000 euro.
De Stichting ZOD film stelt zich ten doel de culturele identiteit van Drenthe en de streektaal te stimuleren en te bevorderen door middel van film, video- en multimediaproducties. Belangrijk doel is om hierbij lokale makers en talenten in te zetten. In 2021 en 2022 realiseerde ZOD de film Grenzeloos Verraad over de operatie Amherst in Drenthe, een luchtlandingsactie in 1945 die de bevrijding van de stad Groningen als doel had. De film trok veel bezoekers en was te zien in heel Nederland en het buitenland.
De jury zegt onder de indruk te zijn wat ZOD-film heeft neergezet met Grenzeloos Verraad. "Dat het lukt voor zo’n jonge organisatie om een dergelijke film te realiseren is een uitzonderlijke prestatie."
De film zet Drenthe volgens het juryrapport op een andere manier op de kaart dan gebruikelijk is en toont Drenthe als een plek waar mensen voor elkaar klaarstaan, de schouders eronder willen zetten en waar veel te bereiken valt als partijen het samen doen.
"Hiermee is de organisatie een belangrijke ambassadeur voor Drenthe en zijn inwoners", aldus de jury. Met het toekennen van de prijs spreekt de jury zijn waardering uit voor de bruisende ambitie van de stichting om in Drenthe te bouwen aan een aantrekkelijk filmklimaat waarin ook jonge talenten kansen krijgen.
Op dit moment werkt de stichting aan een film over Vincent van Gogh, die in 1883 drie maanden in Drenthe verbleef.
De winnaar van de Groene Anjer Prijs is Stichting Zeijerwiek en Omgeving. Ook zij ontvingen een bedrag van 5.000 euro. De werkgroep is al veertig jaar actief in het behoud en beheer van de eigen natuurlijke woonomgeving waarin de oude vaart van en naar het dorp nog steeds centraal staat. "In die vier jaar heeft de stichting laten zien immer een verbindende factor in het dorp te zijn", aldus de jury.
De twee andere genomineerden waren Werkgroep Veentjes van Vereniging Dorpsbelangen Taarlo en Stichting Werkgroep Landgoed & Natuur Eelde, beide ontvingen een cheque van 1.000 euro.
Foto's: ZO!34 / Mariëlle Hensums