Duitse Dag in Coevorden: Eenmalig rijdt de Niedersachsenlijn van Nordhorn naar Coevorden

Foto: ZO!34 / Gea Welleweerd

Het centrummanagement van Coevorden organiseert op dinsdag 3 oktober een Duitse-Hollandse dag. Op deze dag vieren de Duitsers de Dag van de Duitse eenheid. Dat is een officiële feestdag waarop winkels en bedrijven zijn gesloten. Coevorden heeft die dag een programma georganiseerd waar voor jong en oud veel te doen is.

Zo is er onder andere een grote braderie in het centrum, staan er oude tractoren en is er een oude ambachtenmarkt. Bezoekers kunnen genieten van Hollandse tradities zoals oliebollen en suikerspinnen. Tevens is er live muziek met onder meer Shantykoor Oosterstorm en de havenvereniging van Coevorden organiseert rondvaarten.

De start van deze dag is om 10.00 uur in de onlangs aangelegde Kasteeltuin aan de Weeshuisweide en zal middels een kanonschot worden geopend door burgemeester Renze Bergsma en de burgemeester van Emlichheim.

Trein Nordhorn-Coevorden

Ter gelegenheid van de 60-jarige stedenband tussen Coevorden en Nordhorn zal de "Niedersachsenlijn" voor het publiek vanuit Nordhorn naar Coevorden twee keer heen en terug rijden. De trein zal tijdens de rit in de aanliggende plaatsen stoppen, waaronder Emlichheim en Laarwald, waar de laatste passagierstrein vijftig jaar geleden richting Coevorden reed.

Burgemeester van Emlichheim en Renze Bergsma Coevorden zijn beide grote promotors voor de Niedersachsenlijn en proberen beide steun te krijgen om de lijn in 2025 officieel aan te sluiten aan het Nederlandse spoornet, waardoor zowel Nederland als Duitsland beter verbonden worden met elkaar. Het vervolg is dat de trein in de toekomst naar Groningen wordt doorgetrokken.

De trein volgt het spoor van de Bentheimer Eisenbahn, een van de weinige particuliere spoorwegen in buitenlandse handen.

Bij aankomst op het eindpunt, de Containerterminal van de Bentheimer Eisenbahn, worden de Duitse gasten vervolgens met een kleinere trein naar het stadscentrum vervoerd.

Tijden trein:

Nordhorn (vertrek 08.42 uur) – Coevorden (aankomst 09.24 uur)
Coevorden (vertrek 10.30 uur) – Nordhorn (aankomst 11.12 uur)

Nordhorn (vertrek 14.06 uur) – Coevorden (aankomst 14.48 uur)
Coevorden (vertrek 15.11 uur) – Nordhorn (aankomst 15.53 uur)