BUOG organiseert avondwandeltochten ‘Zwerver in Zweeloo’ door Zweeloo

Foto gemaakt tijdens de repetities van ‘Zwerver in Zweeloo’. Foto: BUOG

BUOG organiseert van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 september en donderdag 5 tot en met zaterdag 7 oktober avondwandeltochten ‘Zwerver in Zweeloo’ door Zweeloo met gidsen, muzikanten, kunstenaars en dansers op historische boerenerven en locaties in Zweeloo.

Vincent van Gogh verbleef in 1883 drie maanden van zijn leven in Drenthe en leefde daar op kosten van zijn broer Theo. Deze vond dat Vincent in contact moest komen met de Duitse schilder Max Liebermann, die van tijd tot tijd in Zweeloo en omstreken werkte. Een dagtocht naar Zweeloo leverde jammer genoeg geen ontmoeting op met de Duitse schilder. Toch werd het een onvergetelijke en bepalende dag.

Avondwandeltochten

De wandeling begint om 20:00 uur en elke avond kunnen driehonderd gasten meewandelen. De deelnemers worden in vier groepen van 75 wandelaars ingedeeld en beginnen op een van de vier historische locaties in Zweeloo.

Muzikanten brengen een korte muzikale beleving, dansers geven een voorstelling of kunstenaars creëren in die tijd live een kunstwerk. Het maakproces is te volgen via een projectiescherm achter de muzikanten. Nadat de muzikale en kunstvoorstelling op de eerste locatie klaar is, wandelt elke groep door naar de tweede locatie voor een volgend muziekstuk, kunst of dans. Er zijn in totaal vier locaties, met ieder zijn eigen emotie: Verlangen, Teleurstelling, Verwondering en Acceptatie.

Aan het einde van de tocht gaat de hele groep naar het kerkje van Zweeloo, dat Vincent in november 1883 tekende. Aan beide kanten van het kerkje zijn korte muzikale theaterscenes van Theo en Vincent. Ze zaten elkaar nogal eens in de haren in hun brieven: ‘Verdwijn uit Drenthe en kom naar Parijs, Vincent!’, en ‘Kom jij maar naar Zweeloo, Theo!’ Een theatrale slotvoorstelling met acteurs en geprojecteerde beelden en teksten uit de brieven van Vincent en Theo.

"Alle ruimtes zijn gelijkvloers". aldus BUOG. "De route is zo gemakkelijk als een oude dorpsstraat met keitjes of klinkers als plaveisel. Behalve de route naar de zitbanken voor de slotvoorstelling achter de kerk. Deze is op het hobbelige grasveld van de oude begraafplaats rondom de kerk." De wandeling van twee kilometer duurt tweeënhalf uur. Op alle vijf locaties staan stoelen, krukjes of bankjes voor publiek en alle vijf voorstellingen duren een minuut of twaalf.

BUOG

De avondwandeltochten worden georganiseerd door Kees Botman en Pieter Stellingwerf van BUOG (Bedenkers & Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen). Zij maken onder andere theaterproducties met een grote belevingsfactor, bijvoorbeeld op mooie plekken in landschap of gebouwen, met de mensen die daar wonen of werken. De gemeenschap op z’n sterkst, cultuur in de kiem van de gemeenschap en ieders talent wakker maken en uitnodigen om deel te nemen.

Tijden voorstellingen

Data 27-30 september en 5-7 oktober 2023
Tijden 20:00 – 22:30 uur
Verzamellocatie parkeerplaats Zweeloo, Eswegje bij hoek Zwartakkersweg (achter kerk)
Entreeprijs € 21,50
Ticketverkoop www.buog.nl

Foto's gemaakt tijdens de repetities van ‘Zwerver in Zweeloo’. Foto's: BUOG