Textiel Race Emmen begonnen: Vijftien scholen verzamelen textiel

Beeld ter illustratie. Foto: Pexels / Mike Bird

De gemeente Emmen organiseert samen met Sympany de Textiel Race Emmen. Vijftien basisscholen uit de gemeente Emmen gaan van maandag 18 september tot en met donderdag 12 oktober de strijd met elkaar aan. Het doel is om zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Dit educatieve project, waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over hergebruik van afval met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel op een leuke, makkelijke en leerzame manier.

Kick-off

Op maandag 11 september vond de eerste gastles plaats bij groep 8 van de St. Theresia school in BargerCompascuum. Wethouder Jan Bos praatte met de leerlingen over het belang van recyclen. “Tegenwoordig is afval geen afval meer, maar is het voor een groot deel grondstoffen die we kunnen hergebruiken. Van oud of kapot textiel kunnen weer nieuwe kleren maken of isolatiemateriaal, maar dan op een manier die veel minder schadelijk is voor het milieu. Fijn dat de kinderen dit nu al leren en zelf aan de gang gaan met het recyclen. Jong geleerd is natuurlijk oud gedaan!”.

Buurt kan meehelpen

Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recycling. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen. Zij kunnen hun textiel aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan bij hen thuis ophalen. Voor al het ingezamelde textiel scoren de scholen punten. Deze punten worden op deze site bijgehouden. De school die aan het einde de meeste punten heeft verzameld, wint een leuke schoolreis naar het Fabrieksmuseum in Enschede.