ZO!34 verhuist naar Hospershuis

EMMEN - Het bestuur van ZO!34, wethouders Jisse Otter en Robert Kleine van gemeente Emmen en wethouder Jeroen Huizing van gemeente Coevorden maakten vanochtend tijdens een persconferentie officieel bekend dat ZO!34 gaat verhuizen naar het Hospershuis in het centrum van Emmen.

De streekomroep zal van het Hospershuis een mediahuis maken, wat volgens wethouder Otter een goede toevoeging is aan het Rensenpark. Door de centrale ligging van de nieuwe locatie kunnen mensen makkelijker binnenlopen om een kijkje te nemen bij de streekomroep, maar ook zal een samenwerking met lokale bedrijven, scholen en initiatieven makkelijker worden door de grotere ruimte. De omroep wil zich dan ook inzetten op educatie, zo zouden studenten uit de scholen in de regio bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de omroep om zelf een item te filmen. Ook hoopt de omroep door de centrale ligging meer vrijwilligers aan te trekken en haar vrijwilligers te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun talenten. Waar nu al veel vrijwilligers uitstromen naar mediabedrijven en landelijke of regionale omroepen, voorziet het bestuur van ZO!34 nog meer uitstroming van haar vrijwilligers in de toekomst.

De raad van gemeente Coevorden moet nog instemmen over de subsidie voor de verhuizing en vernieuwing van de omroep, de raad van gemeente Emmen heeft hier al over ingestemd. Zij besloot om een lening en een subsidie vanuit de gelden voor het Rensenpark en cultuur te verstrekken aan ZO!34.

Momenteel is de lokale omroep gevestigd op het industrieterrein in Emmen, een oud pand dat niet alleen veel te klein is geworden voor de omroep, maar ook zwaar verouderd is. Tegenwoordig is het niet alleen van belang om radio en televisie te brengen, maar ook online- en on demand-media. Met de gelden van beide gemeentes gaat ZO!34 apparatuur aanschaffen waardoor ze zich de komende twintig jaar kan meten aan andere professionele media.

Wanneer de omroep gaat verhuizen is nog niet bekend, eerst zal er nog een keuring plaatsvinden door een monumentencommissie die bepaald welke onderdelen van het Hospershuis wel en niet mogen worden aangepast. Daarna zal er veelomvattende verbouwing plaatsvinden in het pand, er zullen onder andere digitale studio's worden geplaatst.

Foto's: Jan Geerlinks en Wiebe Veenstra