Boksende scholieren geven startshot Nationale Sportweek in Borger

Nationale Sportweek geopend in Borger Foto: RTV Drenthe/Hjalmar Guit

De Nationale Sportweek is in Drenthe gisteren afgetrapt bij het Esdal College in Borger. NOC*NSF wil met dit jaarlijkse evenement zoveel mogelijk mensen in ons land enthousiast maken voor sport.

Gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn fungeren tijdens deze 20ste editie als gastgemeenten, samen met Dordrecht en Venray. In deze host cities wordt sport de komende week extra in de schijnwerpers gezet.

Boksen met Fontijn

Kinderen van zes scholen uit de twee gemeenten rennen door elkaar heen op het speelveld van het Esdal College. Ze kunnen er kennis maken met allerlei verschillende sporten. Freerunners springen over houten kratten en stepjes vliegen over een hobbelige baan.

Populair is de boksclinic van Olympisch medaillewinnaar Nouchka Fontijn. Nadat ze op een podium alle kinderen een warming-up met boksbewegingen leerde, opende de atlete samen met de twee sportwethouders van Aa en Hunze en Borger-Odoorn de sportweek.

Drenten minder sportief

Drenten sportten volgens de sportmonitor van Trendbureau Drenthe de afgelopen tien jaar minder keren per week dan gemiddeld in Nederland. De laatste jaren neemt het aantal sportende inwoners van onze provincie wel wat toe, maar toch sporten Drenten minder dan gezond zou zijn.

De wekelijkse sportdeelname in Emmen, Assen en Hoogeveen ligt vrijwel continu onder het landelijk gemiddelde, de gemeenten Tynaarlo en Meppel zijn de positieve Drentse uitschieters. Daar wordt in de regel vaker gesport.

beweegrichtlijn (2022)

Inwoners van de meeste Drentse gemeenten bewegen minder dan gemiddeld. Foto: Trendbureau Drenthe (2022)

'Overal niet goed genoeg'

De cijfers zeggen volgens ontwikkelingsmanager Hans Slender van Sport Drenthe veel, maar lang niet alles. "Het gaat gewoon in heel Nederland nog niet goed genoeg. De helft van de Nederlanders doet niet mee aan sporten en beweegt te weinig", legt hij uit.

De Nationale Sportweek zorgt volgens Slender voor meer aandacht voor het aanbod van sport in de omgeving. "Mensen worden er weer even bewust van gemaakt dat er veel te doen is. Er zijn verschillende activiteiten en er is altijd wel iets wat je ligt."

Inwoners stimuleren

De Drentse gastgemeenten hopen dat er door de organisatie van de sportweek meer inwoners gaan bewegen. Beide sportwethouders denken dat gemeenten een taak hebben in het stimuleren van mensen om aan het sporten te gaan.

"Er wordt wel veel gesport in onze gemeente, maar er is ook een groep van ongeveer 35 procent van de inwoners die wel wil sporten, maar dat niet doet", vertelt sportwethouder Ankie van Tongeren van de gemeente Borger-Odoorn.

'Duwtje nodig'

Onder andere door het verbeteren van het sportaanbod en door sporten laagdrempeliger te maken, hopen de gemeenten meer mensen aan het bewegen te helpen.

"Op zich is het natuurlijk een keuze van mensen zelf, maar soms moet je mensen even een duwtje geven over de drempel heen", zegt sportwethouder Nynke Houwing van Aa en Hunze. "Dan merken ze opeens hoe leuk en gezellig het is én dat je je fitter in je lijf voelt"

Dit is een artikel van