Culturele seizoen van start tijdens Drentse Uitmaand

Drentse Uitmaand 2023. Foto: Installatie van kunstenaar Rien Broekhuijsen

Het nieuwe culturele seizoen start in Drenthe in september. Tijdens de Drentse Uitmaand vinden in alle twaalf Drentse gemeenten één of meerdere evenementen plaats waar bezoekers kennis kunnen maken met workshops, concerten, voorstellingen en tentoonstellingen die het komende seizoen op de agenda staan. Het is ondertussen traditie om te vieren wat een mooi kunst- en cultuuraanbod Drenthe heeft.

Opening tijdens Wat N Kunst in Roden

De opening van de Drentse Uitmaand vindt plaats op zaterdag 2 september om 13:00 uur tijdens Wat N Kunst op de Brink in Roden. Zangeres Ellen ten Damme en cultuurgedeputeerde Jisse Otter geven samen het startschot voor de actiemaand. Vervolgens zingt Ellen ten Damme de sterren van de hemel. Ellen ten Damme is opgegroeid in Roden. Wat N Kunst kent daarnaast een feestelijke uitmarkt en er zijn verschillende previews van de komende voorstellingen in Theater de Winsinghhof te zien.

In Borger-Odoorn start het seizoen met FeVa in Valthe

FeVa is het jaarlijkse dorpsfeest in Valthe. Het feest bestaat al ruim 30 jaar en trekt bezoekers uit de hele gemeente en daarbuiten. Van vrijdag 1 september tot en met zondag 3 september komen artiesten als René Karst, Royal Beat en Martin Sterken langs.

Into Nature trekt bezoekers uit het hele land

Dankzij landelijke publiciteit trekt de beeldententoonstelling Into Nature mensen uit het hele land. De bezoekers wandelen of fietsen langs werken van internationaal vooraanstaande kunstenaars. De tentoonstelling is nog tot eind oktober te bezichtigen.
Zondag 10 september is er weer een braderie en vlomarkt in Exloo. Deze wordt gehouden op de brink met schaapskooi. Naast snuisterijen zijn er verschillende eet- en drinkkraampjes te vinden.

In Coevorden start het seizoen tijdens het Ganzenfestival

Zangers Jannes en Boef komen een feestje bouwen op het Ganzenfestival van 8 en 9 september. En ook Henk Wijngaard, QMusic Foute Uur en Spang! zullen veel liefhebbers trekken. Het grote muziekspektakel vindt plaats aan de Pampus.

Zwerver in Zweeloo

Een ander groot evenement dat in september plaats vindt in Coevorden is Zwerver in Zweeloo. In deze voorstelling staat schilder Vincent van Gogh centraal. Theaterbureau BUOG organiseert zeven voorstellingen waarin bezoekers meegenomen worden op een tocht langs historische boerenerven met livemuzikanten en kunstenaars.

In Emmen start het seizoen met het Uitfestival

Het Uitfestival barst los op zaterdag 9 september. Vanaf 13:00 uur zijn er workshops, spelletjes, theatervoorstellingen en muziekoptredens in het Rensenpark en het centrum. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten. Waylon, Queen the Music en Erik Mesie van Toontje Lager zijn een aantal grote namen die naast de verschillende amateurkunstverenigingen op de poster staan. De toegang is gratis.

Ook de rest van de maand activiteiten

In Emmer-Compascuum is op 17 september een hobby- en kunstmarkt. Bezoekers kunnen struinen langs kraampjes vol kunstzinnige en creatieve producten in en om Dorpshuis De Foxel en meedoen met activiteiten.

Gedurende de hele maand september worden culturele activiteiten en evenementen uitgelicht op www.drentseuitmaand.nl. Doel is om zoveel mogelijk mensen te informeren over alle culturele activiteiten in Drenthe. De Drentse Uitmaand wordt georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur.