Hunebedcentrum in Borger is nu wetenschapsmuseum

Wetenschapscommunicatie aan de hand van het opgravingsterrein. Foto: Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum in Borger sluit zich als eerste archeologie museum in Nederland aan bij het landelijke netwerk voor Wetenschapsmusea en Science Centers (VSC). Al een aantal jaren is het museum bezig om een kenniscentrum te worden op het gebied van archeologie en geologie in Drenthe.

Bezoekers nieuwsgierig maken

“Het doel is bezoekers nieuwsgierig te maken, te laten zien dat achter alle verhalen en objecten wetenschappelijke kennis schuilgaat en te tonen hoe je de wetenschappen archeologie en geologie beoefend” aldus Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum. Om de rol van ‘vertaler’ tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren sloot het museum in 2022 al een samenwerkingsconvenant met het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Hunebedcentrum laat bezoekers kennis maken met hunebedden, grafheuvels, mammoeten, zwerfstenen en fossielen uit het Hondsruggebied. Onlangs is er ook een nieuwe jeugdclub opgericht, de Jonge Archeologen Club (JAC), voor jonge onderzoekers tussen 6 en 12 jaar die nieuwsgierig zijn naar dergelijke onderwerpen en de wetenschap.

Netwerk vergroten

Door het lidmaatschap bij VSC hoort het Hunebedcentrum bij een netwerk van meer dan veertig partijen waaronder Naturalis, Artis, NEMO, Eise Eisinga Planetarium en het Spoorwegmuseum. “Wij zijn blij met deze stap", verteld de directeur. "Hierdoor wordt ons netwerk vergroot en kan worden meegedaan aan landelijke initiatieven”.