De in 2020 afgebrande Schuilmijt tussen Emmer-Compascuum en Roswinkel wordt na de zomer opgeknapt. De uitkijktoren, die langs het beekje de Runde staat opgesteld, bevindt zich momenteel in abominabele staat. De dorpsbesturen van beide dorpen hebben daarom de handschoen opgepakt om het bouwwerk in oude glorie te herstellen.
De Schuilmijt werd in 2015 door de NAM geschonken aan Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen en Roswinkel. Het uitkijkpunt was bedoeld als compensatie voor overlast door gaswinning. Al snel werd de toren het doelwit van vandalisme, zoals brandstichting en verwijderde traptreden.
Een buitenbrand in 2020 werd de Schuilmijt uiteindelijk bijna fataal. Sindsdien staat de toren er in verloederde staat bij. Alleen de vier pilaren en het dak staan nog in wankel evenwicht overeind.
De toestand is ook de dorpsbesturen een doorn in het oog. Emmer-Compascuum en Roswinkel hebben daarom de handen ineengeslagen: samen maken ze werk van het herstel van de Schuilmijt. Na de zomer zal een lokale aannemer uit Emmer-Compascuum starten met de restauratie. Een offerte is hiervoor opgesteld.
Volgens bestuurslid Gerrit Bos van Dorpsbelangen Emmer-Compascuum heeft een schoonmaakploeg inmiddels het restant schoongespoten. "Verder hebben we linten en hekken geplaatst om betreding te voorkomen."
Daarmee wil het bestuur voorkomen dat iemand zich mogelijk verwond. Voor het herstel kunnen de vier palen blijven staan. Deze bevinden zich volgens Bos nog in goede conditie. Het herstel gaat volgens hem een bedrag van 50.000 euro kosten.
Volgens dorpsvoorzitter Gerard Gustin is er inmiddels een overleg met de gemeente geweest. Hij verwacht van de gemeente ook nog een tegemoetkoming in de kosten. Daarnaast speelt nog de kwestie rondom de locatie van de toren. Bij plaatsing stond deze een perceel van de gemeente, maar sinds een grondruil ligt het eigendom bij Staatsbosbeheer.
De Schuilmijt in 2015. Foto: RTV Drenthe/Edwin van Stenis
Het dorpsbestuur heeft geen contact gehad met Staatsbosbeheer over het herstel. "Ik zie niet in dat ze hier problemen mee hebben. Als dat wel zo is, dan moeten ze me maar even bellen." Bovendien vindt Gustin dat daar ook een taak voor de gemeente is weggelegd.
Het is in ieder geval een goede zaak dat de toren er straks weer goed bij staat. "Het is een plek waar mensen kunnen uitrusten, schuilen of vanaf de verhoging wild kunnen spotten." Vreest hij niet opnieuw voor vandalisme als de Schuilmijt later dit jaar is hersteld? "Wellicht kunnen we nog een camera plaatsen, maar dat staat voor nu nog niet op het programma."
Een woordvoerder van de gemeente Emmen laat weten dat zij vooralsnog weten geen partij zijn in deze zaak. Navraag bij Gustin leert dat er wel degelijk 'een toezegging' is gedaan.
Woordvoerder Hans Alting van Staatsbosbeheer laat weten dat er inderdaad geen contact is geweest. "Het is onze grond dus we moesten minstens even om tafel. Want of we akkoord gaan is afhankelijk van de plannen, natuurlijk." Volgens Alting lopen er inmiddels gesprekken met de gemeente. "Ik verwacht dat we er in goed vertrouwen uit gaan komen."
De kaduke toren heeft ook tot zorgen geleid bij de Emmer PvdA, die inmiddels schriftelijke vragen heeft ingediend bij het college. "Veel inwoners ergeren zich al geruime tijd aan de trieste aanblik van de Schuilmijt," zegt De Vries, zelf ook inwoner van het dorp. "Daarnaast kreeg ik signalen van inwoners dat er soms spelende kinderen gezien worden. Dat baart mij eerlijk gezegd nog meer zorgen dan de aanblik van het geheel."
Reden voor de fractie om aan de bel te trekken. Het initiatief vanuit het dorp is een verrassing voor hem. "Maar ik zie geen reden om mijn vragen in te trekken. Volgens helpt het om de raderen verder te laten draaien."