Compleet virtuele en digitale werelden binnenstappen: het zou straks zomaar kunnen in Emmen. Kunstenaars Erik Knegt en Annir Sturing werken onder de noemer Museum MAM (Media Art Museum) aan een plan voor een museum waar enkel digitale kunst valt te bewonderen. De locatie hebben ze ook al voor ogen: de nog lege ruimte in het voormalige Biochron in het Rensenpark.
Knegt en Sturing zijn geen onbekenden in het Rensenpark. Zij bestierden er enkele jaren kunstgalerie MicksArt in het Biochron. De voormalige attractie van het Emmer dierenpark is echter gesloopt en wordt nu verbouwd tot het nieuwe onderkomen voor Centrum Beeldende Kunst (CBK). Het CBK, dat zich nu nog in de voormalige melkfabriek in Noordbarge bevindt, beslaat straks de helft van de nieuwe ruimte.
Knegt en Sturing namen vanwege deze plannen drie jaar geleden de wijk naar een bedrijfsloods op industrieterrein Bargermeer. De twee werken nu aan een 'comeback' op de vertrouwde stek. Ze hebben namelijk een plan uitgedokterd voor de nog resterende 1100 vierkante meter in het voormalige Biochron: media art.
Knegt: "Op wanden, vloer en muren worden digitale kunstwerken vertoond dankzij ledpanels die oplopen tot een formaat van 15 bij 6 meter." Een bezoeker stapt daarmee als het ware een kunstwerk in. "Een hele ervaring", aldus Knegt.
Een inspiratiebron voor museum MAM zijn soortgelijke musea die ze bezocht hebben in onder meer Nederland, Tokyo en Taipei. Bewegende beelden in combinatie met geluid dompelen bezoekers daar volledig onder in wonderlijke werelden.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Annie Sturing en Erik Knegt. Foto: RTV Drenthe
Het Emmer initiatief gaat voor een soortgelijke ervaring. "We lazen vorige week het nieuws dat er nog gezocht wordt naar een goede bestemming." CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 hielden een pleidooi voor 'een culturele invulling van nationaal of internationaal niveau in het nog niet-bestemde deel van het Biochron.'
De initiatiefnemers zien het Biochron als dé locatie om zich te vestigen met dit nieuwe initiatief, aldus Knegt. "We hebben al contact gezocht met de gemeente, die ons vroeg om met cijfers en een begroting te komen. Daar zijn we nu mee bezig."
Ook is er contact gezocht met een groot audiovisueel bedrijf, dat ook lichtpanels levert voor onder andere de eredivisie en Pinkpop. Daarnaast is aangeklopt bij meerdere media artists, die gevraagd zijn om bij te dragen. Voor de kosten voor de panels zou een bezoekje aan het Biochron helpen om deze nader te bepalen.
Het idee is verder om in het MAM-museum ook werkontwikkel-trajecten te starten, zoals nu ook op de locatie aan de Kapitein Grantstraat gebeurd. Het idee is overigens niet om de galerie die daar zit te verhuizen. "Nee, als het plan doorgaat dan willen we twee locaties aanhouden."
Knegt denkt dat de digitale creaties in dit museum een echte trekpleister kunnen worden. "Voor Emmen, het toerisme en de wijde omgeving tot in Duitsland zal dit een publiekstrekker worden." Het zal naar verwachting van Knegt de regio daarmee een enorme boost geven.
Hij en Sturing verwachten op korte termijn een volledig plan bij de gemeente te kunnen indienen. Een gesprek zal dan spoedig volgen, verwachten de twee.