Het Harmonium Museum houdt definitief op te bestaan. Het huidige bestuur heeft de handdoek in de ring gegooid. De collectie die uit ruim 200 instrumenten bestaat zal aangeboden worden bij andere musea.
Het bestaan van het museum staat al sinds eind 2021 op losse schroeven. Het huidige onderkomen bevindt zich momenteel op het Veenpark in Barger-Compascuum. Maar dat park vaart een nieuwe koers en het museum past niet langer bij het nieuw ingeslagen pad.
Het bestuur is sindsdien naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. Bovendien werd het plan uitgebreid: naast een museum zou het nieuwe onderkomen ook een concertlocatie en een muziekschool herbergen.
Er werd gehoopt op een financiële bijdrage vanuit de gemeente voor de verhuizing, maar Emmen heeft enkel de helft van het gevraagde bedrag (17.000 ipv 34.000 euro) toegekend. Een extra tegenslag is het besluit om de subsidiekraan vanaf 2025 verder dicht te draaien (11.500 euro per jaar).
De stichting wordt dan geacht financieel zijn eigen boontjes te kunnen doppen.
Volgens bestuurslid Koos Salomons heeft die dubbele domper de genadeklap betekend. "Het nieuws dat de subsidie stopt, deed de deur dicht", aldus een fiks teleurgestelde Salomons. "Zonder dat geld, kunnen wij onmogelijk het museum in de lucht houden. Of we moeten het entreegeld op 30 euro zetten. Wat natuurlijk niet kan."
Het museum werd ook aangeraden bij andere fondsen en de provincie te vragen naar middelen. Maar dat zijn ingewikkelde trajecten, aldus Salomons. "Het kan alleen door deskundigen worden uitgevoerd en die kosten geld. Mijn plan zou slechts 30 cent per inwoner van de gemeente Emmen kosten."
Het bestuur zag daarom geen uitweg meer en besloot te stoppen. "Het doet ontzettend zeer."
De 200 muziekinstrumenten staan momenteel nog in opslag bij het Veenpark. De collectie wordt aangeboden aan andere musea. "De topstukken vinden waarschijnlijk wel een plekje elders." Wat er met restant gaat gebeuren, is de vraag. "Misschien worden die vernietigd."
Een aantal bestuursleden heeft wel besloten om het plan voor een gezamenlijke muziekschool door te zetten. Een initiatief dat Salomons van afstand van harte aanmoedigt. Zelf maakt hij inmiddels geen deel meer uit van het bestuur. "Het idee is om particuliere docenten, maar ook orkesten en koren op een gezamenlijke plek onder te brengen."
Een plan waar geen subsidie voor nodig is, want het is de bedoeling met verhuur van de ruimte de kosten te dekken. Volgens Salomons lopen er gesprekken over een locatie, maar is het nog te vroeg om die bekend te maken.