Nieuwe ligplaats voor snikke 'Johannes Veldkamp'

Snikke 'Johannes Veldkamp' op nieuwe aanlegplaats aan de Bladderswijk Foto: RTV Drenthe/Margreet Gort

Snikke 'Johannes Veldkamp' heeft een nieuwe ligplaats. De rondvaartboot, in 1907 gebouwd in Lemmer, is verplaatst naar een nieuwe locatie aan De Bladderswijk bij Nieuw-Dordrecht.

Aanvankelijk lag de boot aan de overkant van het water, maar daar veranderde de parkeerplaats voor de bezoekers langzamerhand in een bouwplaats voor nieuwe woningen. Zodoende was er geen plaats meer om gasten te ontvangen.

Vanmiddag is de nieuwe ligplaats officieel in gebruik genomen en is een nieuw informatiebord geplaatst. Dat gebeurde door gedeputeerde Henk Brink en wethouder Pascal Schrik van de gemeente Emmen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Onthulling informatiebord aanlegplaats SnikkeOnthulling informatiebord met voorzitter Harm van Weerden, gedeputeerde Henk Brink en wethouder Pascal Schrik Foto: RTV Drenthe/Margreet Gort

Brink memoreerde dat het een bijzonder jaar is omdat het dit jaar tien jaar geleden is dat de Veenvaart is geopend. Hij noemde de Stichting Snikke een toevoeging aan de Veenvaart en een impuls voor het gebied. Volgens hem past het verhaal van de trekschuit bij Zuidoost-Drenthe, bij het veen en ook bij Vincent Van Gogh, die dit jaar in het gebied centraal staat.

De oude trekschuit vaart van mei tot in september twee keer per week over de Veenvaart in Zuidoost-Drenthe. Ook kan de boot afgehuurd worden voor evenementen.

Het geld voor de nieuwe aanlegplaats komt van de provincie en de gemeente Emmen. In totaal bedragen de kosten 65.000 euro. Voor dit geld is de aanlegsteiger verplaatst, stroom aangelegd in het boothuis en bewegwijzering geplaatst.

'Mooie trekpleister'

Volgens voorzitter Harm van Weerden van Stichting Snikke is de trekschuit niet alleen een mooie aanvulling op recreatiegebied, maar ook op maatschappelijk gebied. "Dit jaar hebben we al weer veel aanvragen uit die hoek."

Wethouder Schrik van de gemeente Emmen noemt de boot een 'mooie trekpleister'. "Jaarlijks varen zo'n 2000 mensen mee en voor dit jaar zijn al weer 91 vaartochten ingeboekt. Daar zijn we als gemeente heel blij mee."

Wat is snikke Johannes Veldkamp?

De snikke verhuisde in 2017 naar Zuidoost-Drenthe. Sindsdien, tijdens de tochten over de Veenvaart, wordt onder meer gestopt bij de koppelsluis in het Koning Willem-Alexanderkanaal. Dit kanaal bestaat dit jaar 10 jaar.

De koppelsluis, met een hoogteverschil van vijf meter, zorgt ervoor dat schepen de Hondsrug over kunnen varen. Bovendien is het zo mogelijk om een 'rondje Drenthe' te varen en is er een directe aansluiting op Duits vaarwater gekomen.

RTV Drenthe zendt in augustus en november een serie uit over 10 jaar Veenvaart.

Dit is een artikel van