Obs De Kubus adopteert oorlogsmonument Emmen

Foto: Obs De Kubus

Actief burgerschap is belangrijk op obs De Kubus. Een onderdeel van het burgerschapsonderwijs is aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. In het kader daarvan heeft de school het oorlogsmonument aan het Kerkpad in Emmen geadopteerd. Leerlingen van groep 8 van obs De Kubus zijn vandaag naar het monument toegegaan voor een eigen herdenkingsbijeenkomst.

Eigen herdenking

Van het project ‘Adopteer een monument’ heeft obs De Kubus een lespakket en herdenkingspakket ontvangen. De leerlingen hebben onderzoek gedaan naar het monument en hebben een eigen herdenking georganiseerd. Bij het monument werd een bloemstuk gelegd, die met de bloemenbon uit het herdenkingspakket is gekocht, en werd een minuut stilte gehouden. Ook werd er een gedicht voorgedragen door een leerling uit groep 8.

Leren over het monument

Met het lespakket leren de leerlingen over het verhaal achter een oorlogsmonument in hun eigen woonplaats. Tevens komen ze in aanraking met ‘herdenken’ en worden ze zich bewust van het belang van het doorgeven van verhalen over de oorlog. Op deze manier wordt de betrokkenheid bij de geschiedenis vergroot.

Oorlogsmonument Emmen

Het oorlogsmonument in Emmen is een beeld van keramieken tegels. Het stelt een opengescheurde archiefdoos voor. In de archiefdoos bevinden zich fragmenten van archiefstukken van de gemeente Emmen en het gedicht Het Lied der Achttien Doden van Jan Campert. Op de website www.4en5mei.nl staat meer informatie.