Historisch boek 'Op Dalerveen' duikt in geschiedenis van eeuwenoud Drents dorp

Werkgroep Boek Dalerveen, vlnr.: Anna Wiers, Rensje Plantinga, John Ettekoven, Tanja Mulder, Geesje Lamberts, Jasper Bunskoek, Tineke Bos, Jolanda van der Meer, Gerco Otten, Henk Benting Foto: Boudewijn Benting

Meer dan zeven jaar is er aan gewerkt door een groep enthousiaste vrijwilligers uit het dorp.
‘Op Dalerveen’ beschrijft aan de hand van een reis langs 32 plekken met historische waarde de geschiedenis van een eeuwenoud dorpje en haar inwoners. Van de allereerste boeren die zich er vestigden tot de komst van een eigen treinstation en nog veel meer. De 240 rijkelijk geïllustreerde pagina’s geven een mooi tijdsbeeld van de ontwikkeling door de tijd in Dalerveen.

Werkgroep Boek Dalerveen

Destijds ontstond onder leiding van Anna Wiers een actieve werkgroep. Zo kon voor het beeld een beroep worden gedaan op het rijke archief van fotograaf Henk Benting, die decennia vooraan stond bij alle belangrijke gebeurtenissen in het dorp. Ook voor het schrijven en de vormgeving kon een beroep worden gedaan op mensen met roots in Dalerveen in de personen van Jasper Bunskoek en Boudewijn Benting.

Een boek over Dalerveen, volledig gemaakt door Dalerveners zelf dus. Daar is de werkgroep trots op. “Als het verleden iets bewezen heeft, is het dat de inwoners van Dalerveen erg goed zijn in het samenwerken om doelen te bereiken. Ze waren samen aandeelhouders van de zuivelfabriek en hadden als één van de eerste dorpen in Zuidoost-Drenthe een coöperatieve boerenleenbank. Dat blijkt ook nu weer het geval.”

‘Op ’t Daler Vene’

De titel van het boek verwijst naar de eerste vermeldingen van het dorp, dat eeuwen geleden met dank aan enkele hoger gelegen zandgronden als een eiland in het moeras lag. In oude documenten uit de veertiende eeuw wordt al gesproken over inwoners ‘up den nyen vene’ en later ‘op ’t Daler Vene’. Nog altijd gebruiken inwoners soms de term ‘op Dalerveen’ als zij spreken over hun woonplaats.

‘Op Dalerveen’ wordt op donderdag 15 juni officieel gepresenteerd in dorpshuis De Boerhoorn in Dalerveen. Tot en met 10 juni kan het boek in de voorverkoop besteld worden voor 20 euro (daarna 25 euro) via boekdalerveen@gmail.com. Schoolkinderen krijgen het boek gratis.

De omslag van het boek, ontworpen door Boudewijn Benting Foto: Boudewijn Benting