Gevechtsvliegtuigen maakten noodlandingen in Borger-Odoorn: zes monumenten onthuld

Vandaag werd het laatste bord onthuld door burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van de Scheur Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange

In Drenthe hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 150 gevechtsvliegtuigen een noodlanding moeten maken. Niet alle plekken zijn in kaart gebracht of zijn geschikt voor een monument, maar in de gemeente Borger-Odoorn zijn er nu zes, in de vorm van een informatiepaneel. Het laatste is vanmiddag onthuld.

Van de noodlanding zelf is ruim 77 jaar na dato natuurlijk niets meer te zien aan het Zuiderdiep in Tweede Exloërmond. Daarom wil Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe de vliegtuigcrashes in beeld brengen en herdenken. Onder de noemer Lost Wings '40-'45 zijn er inmiddels in heel Drenthe 26 borden geplaatst die iets vertellen over de luchtgevechten en noodlandingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Belangrijk om te laten zien'

In Borger-Odoorn helpt de historische vereniging Carspel Oderen met het verzamelen van informatie voor op de zes herdenkingspanelen. "We kijken naar de geschiedenis en in deze tijd is het nog steeds belangrijk om te laten zien wat er destijds gebeurde en wie zorgde voor onze bevrijding", vindt Roelof Hoving van de historische vereniging.

Verhaal gaat verder onder de foto

Op de bordjes staat in het Nederlands, Engels en Duits informatie over de noodlandingenOp de bordjes staat in het Nederlands, Engels en Duits informatie over de noodlandingen Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange

Het was de bedoeling dat de borden met behulp van subsidie van de provincie in 2020 geplaatst zouden worden. Door corona liep het project vast, maar vanmiddag werd dan eindelijk het laatste van de zes informatiepanelen onthuld. Die eer was aan burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van de Scheur.

Het laatste informatiebordje beschrijft de vlucht van een Temper gevechtsvliegtuig van de Britse luchtmacht. Aan boord zat de commandant William Lister Miller. Vanuit vliegbasis Volkel vloog hij met 11 andere jagers naar het Dortmund-Eemskanaal om een Duits binnenvaartschip te vernietigen. Bij die operatie raakte het vliegtuig zo beschadigd dat het in Drenthe een noodlanding moest maken. In het kader hieronder staat de tekst die ook op het paneel te lezen is.

"De kerktoren van Musselkanaal werd nog bijna geschampt, voordat de piloot de noodlanding inzette", weet Roelof Hoving er nog bij te vertellen. "Uiteindelijk is het toestel hier op het land terechtgekomen. De piloot heeft vervolgens geluk gehad, want een jonge knul zag het gebeuren en kwam op zijn klompen aangerend om hem eruit te helpen. Ze hebben verscholen voor toegesnelde Duitsers en piloot William Lister Miller heeft daarna bij meerdere families ondergedoken gezeten."

Ondertussen is Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe nog niet klaar met het uitzoeken waar nog meer borden kunnen komen: "We begonnen met drie en nu hebben we er bijna dertig", vertelt Rob Wethly van de stichting. "We zijn zeker nog niet klaar, maar we kunnen niet op alle plekken iets laten zien. Onder de A37 of in een nieuwbouwwijk gaat het hem niet meer worden."

Dit is een artikel van