Ballonvaarder uit Dalen geeft concurrentie het nakijken op NK: 'Het is echt teamwork'

Roy voor zijn huis in Dalen toen hij het WK won Foto: RTV Drenthe/Marcel Drent

Met een wereldtitel is zijn prijzenkast al meer dan goed gevuld, maar boven eigen bodem het Open Nederlands Kampioenschap binnenvaren is misschien wel net zo bijzonder. "Dit was een thuiswedstrijd voor mij. Dus hier ben ik heel blij mee", straalt winnaar Roy Gommer (30) na het winnen van de gouden medaille.

Italië, Frankrijk, Luxemburg, Litouwen: zomaar wat ballonvaarders uit deze landen reisden dit weekend af naar onze provincie om een gooi te doen naar het kampioenschap. Gommer vloog, op schootafstand van zijn thuisgrond in Dalen, de rest naar huis.

Van zeven naar vier dagen

"Het was een uitdagende week", zo vat hij het iewat hectische toernooiverloop samen. Het varen moest donderdag beginnen en, na zeven ballonvaarten, zondagavond worden afgesloten met de finalevlucht. Maar de noorderwind, ongunstig voor de ballonpiloten, speelde hen tot drie maal toe parten. Van de zeven vluchtmogelijkheden gingen er vier door.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Roy GommerRoy Gommer met de bokaal na de winst op het Nederlands Kampioenschap© Roy Gommer

Met beide beentjes op de grond

Een onthoofd Open Nederlands Kampioenschap werd het allerminst, weet Gommer als hij vertelt hoe de wedstrijd in elkaar steekt. Tijdens de vaart moet een aantal opdrachten worden volbracht, zoals het zo dicht mogelijk benaderen van een door de organisatie aangewezen plek op de grond. De Daler ballonvaarder kroonde zich in dit soort opgaven tot de nummer één.

Uitgebreid over zijn kwaliteiten praten doet Gommer niet graag. "Dat soort dingen vind ik altijd lastig", antwoordt hij. "Maar als ik dan toch wat moet zeggen, denk ik dat niet alleen het varen, maar ook het spelletje en de strategie doorgronden mijn sterkere punten zijn."

Het grote WK

Het Nederlands kampioenschap is misschien geen hoofdprijs, erkent Gommer, maar in de voorbereiding naar het WK in Hongarije een behoorlijke opsteker. "Dan komen de concurrenten overal vandaan", waarna hij een rijtje met Amerika, Brazilië, Japen en Australië opsomt. "Echt een internationaal deelnemersveld."

'Het is teamwork'

De mondiale kampioen was Gommer al een keer, maar destijds gebeurde dat nog in de leeftijdscategorie tot 30 jaar. Op het 'grote WK' moet hij de strijd aangaan met de sterkte mannen van het ballonvaartcircuit. "Met ongeveer honderd deelnemers, hoop ik ergens tussen plaats twintig en dertig te eindigen", tempert Gommer de gedachte dat hij ook in Hongarije meedoet voor de bovenste plaatsen. "Helemaal in de top meedoen is lastig, ik schaal mezelf ergens net boven de middenmoot in."

Prestaties leveren doet Gommer niet alleen, stipt hij tot slot nog aan. "Ik heb een team dat mij ondersteunt. Tijdens de wedstrijd gebeurt dat met instructies en informatie over de weersomstandigheden, maar ook bij het opbouwen van de ballon is er hulp. Als piloot heb je daar heel veel aan. Het is echt teamwork."

Dit is een artikel van