Werknemers van het sociale werkbedrijf Emco in Emmen en Coevorden leggen woensdag tijdelijk hun werk neer. Inzet is een een loonsverhoging van ruim tien procent en een hogere reiskostenvergoeding (van 10 naar 21 cent per kilometer). De werkonderbreking is onderdeel van een grotere actiereeks die eerder Flevoland en Overijssel aandeed. Maandag legden werknemers in Dronten, Zwolle en Kampen het werk al neer.
Volgens vakbond FNV kunnen medewerkers met een beperking nauwelijks meer rondkomen vanwege gestegen kosten van hun levensonderhoud.
De FNV wijst intussen met een beschuldigende vinger naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeenten zijn namelijk de directe werkgevers van de Emco-medewerkers. "Maandenlang krijgen we van de VNG te horen dat er geen extra geld is voor de werknemers in de sociale werkbedrijven", aldus FNV-bestuurder Elanda de Boer "Het geld moet eerst bij de minister vandaan komen, voordat de VNG iets kan doen. Maar gemeenteambtenaren zijn wel gecompenseerd met betere cao-afspraken."
Het kan dus wel, meent De Boer. "Terwijl werknemers bij sociale werkbedrijven al rond het minimum verdienen en de dagelijkse boodschappen nauwelijks nog kunnen betalen."
De vakbond wil dat alle lonen in deze cao's met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10,15% verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Landelijk vallen ongeveer 90.000 werknemers onder de geldende cao's, aldus de FNV.
De vakbond maakt momenteel een ronde langs sociale werkbedrijven in heel Nederland om handtekeningen op te halen. De krabbels komen dan weer te staan onder een uitnodiging aan minister Carola Schouten van Sociale Zaken en de werkgevers om de landelijke actiedag op 7 juni in Utrecht aan te doen.