Het kabinet wil dat iedereen zo snel mogelijk van het gas af gaat. Vanaf 2026 geldt daarom een verplichting om een warmtepomp of hybride warmtepomp (die deels nog gebruikmaakt van een ketel op gas) aan te schaffen. De fabriek van Intergas in Coevorden, producent van deze duurzame energie-opwekkers, draait hierdoor op volle toeren.
Onderdeel voor onderdeel worden de hybride pompen in elkaar gezet. Vorig jaar rolden er in de Coevorder fabriek nog zo'n drieduizend van de band, inmiddels is de productie flink verhoogd. "Dit jaar gaan we er minimaal 30.000 maken", steekt directeur Peter Jan Cool enthousiast van wal in het NOS Journaal. "En we proberen het aantal nog iets te verhogen, wat de vraag is eigenlijk nog groter."
Een hybride warmtepomp bespaart zo'n zestig procent het totale aardgasverbruik van een huishouden. Het kabinet ziet het apparaat mede hierdoor als een geschikte methode om woningeigenaren van het gas te halen. Bezitters van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen worden vanaf 2026 zelfs verplicht een warmtepomp aan te schaffen, maakte woonminister Hugo de Jonge gisteren bekend.
Intergas zal dus een tandje bij gaan zetten. Over de haalbaarheid ervan lijkt directeur Jan Cool geen twijfels te hebben. "We hebben nog zo'n zes hectare liggen", vertelt hij over de mogelijkheid om uit te breiden. "We kunnen hier nog wel twee gebouwen naast zetten."
Eerder leek het kabinet nog niet zo happig om Nederlanders de overstap te laten maken op de hybride warmtepomp. Woningen moesten bijvoorbeeld in één klap energieneutraal, een gedachte die Jan Cool altijd al bestreed. "Wij weten: hoe meer kilo's staal, kunststoffen en elektronica ergens in zitten, hoe duurder, groter en ingewikkelder het wordt. En dat moet je niet hebben. Als je wat wil met de energietransitie en vaart wil maken, dan moeten woningen eerst op een relatief eenvoudige manier voor 75 of tachtig procent van het gas af."
Later kun je de verduurzaming volledig afronden, legt Jan Cool uit. "Je kunt dan verder verbeteren richting de negentig procent en dan blijft er nog tien procent over. Dat lossen we uiteindelijk wel op."
Om deze denkwijze van Jan Cool kracht bij te zetten liet Intergas tweehonderd hybride warmtepompen installeren in allerlei soorten woningen - van studentenhuizen, huurwoningen, twee-onder-één-kap-huizen tot boerderijen - en hield de effecten nauwkeurig bij. "De praktische resultaten waren beter dan verwacht: de gasbesparing was zo'n 75 procent."
Volgens minister De Jonge moeten woningeigenaren weliswaar investeren om zo'n hybride warmtepomp aan te schaffen, maar verdient dit zich later terug door een lagere energierekening. Bovendien zijn er subsidieregelingen die dertig procent van de gemiddelde investeringskosten dekken. "En als je geen geld hebt of extra kan lenen, dan kun je terecht bij het Warmtefonds", aldus De Jonge.