Zwemmen in water dat afkomstig is van het industriële GETEC Park in Emmen? Begrijpelijk dat je je dan even achter de oren krabt. Maar het kan absoluut geen kwaad. En het scheelt drie zwembaden in de gemeente Emmen ook nog eens in de portemonnee.
Af en aan rijdt de trekker met een tankwagen af en aan op bedrijvenpark GETEC in Emmen. Iedere keer weer wordt de slang, gekoppeld aan een blikkerend buizenstelsel, tot de rand toe gevuld met water. Elke vulbeurt is goed voor 16 kuub. De trekker zet vervolgens vaart naar de zwembaden in Emmer-Compascuum, Erica en Weiteveen om daar het water te lozen in het bad. Wacht, industrieel water als zwemwater. Lossen mensen straks niet op als ze een duik nemen?
"Absoluut niet", lacht directeur Hendrik van der Ploeg van het GETEC Park. "Het gaat hier om brandschoon water dat is opgewarmd naar een temperatuur van ongeveer 360 graden. Zouten, mineralen en bacteriën ontbreken als gevolg volledig. Drinken kun je het niet, maar vermengd met zwembadwater uitermate geschikt voor een frisse duik."
Het water wordt door het park zelf opgepompt uit de grond en vervolgens gebruikt bij het productieproces. Het condensaat, een restproduct, krijgt nu een nieuwe bestemming. Het is overigens niet de eerste keer dat het water wordt hergebruikt. Al eerder gingen zwembaden in Witteveen, Slagharen en zelfs het pinguïnverblijf in Wildlands de huidige drie zwembaden voor.
Van der Ploeg is zelf een fervent zwemmer en die hobby bracht hem op het idee. "Het is toch doodzonde als vooral kinderen niet kunnen zwemmen omdat de stookkosten voor de zwembaden de pan uitrijzen door de gestegen energieprijzen."
Vandaar dit staaltje naoberschap, aldus de directeur. "Je moet elkaar een beetje helpen in zware tijden." Het water kost de zwembaden geen cent, net zoals het vervoer dat kosteloos wordt verzorgd.
Hendrik van der Ploeg (uiterst rechts) en wethouder Pascal Schrik (daar linksachter) in het zwembad van Weiteveen Foto: RTV Drenthe / Rien Kort
De zwembaden in de dorpen rondom Emmen zijn in de afgelopen jaren allemaal geprivatiseerd. Met als bijkomstigheid dat van allen verwacht wordt dat ze de eigen broek kunnen ophouden. "Maar niemand kon rekening houden met de energieprijzen die door het dak zouden gaan", aldus wethouder Pascal Schrik. "GETEC Park benaderde ons met het idee en die kans hebben we uiteraard met beide handen aangenomen. Deze geste levert de zwembaden een enorme besparing op."
Voorzitter Fré Jongsma is maar wat blij met de gift van het warme water. De trekker doet aan het einde van de dag het zwembad in Erica aan, waar het water (dan nog zo'n 100 graden warm) in het duikersbad wordt gedeponeerd. De vrijwilligers en Jongsma dekken het water vervolgens toe met een paar lappen landbouwplastic. "Zo houden we de warmte langer vast", legt de voorzitter uit.
Het gebaar is volgens hem meer dan welkom. "Vorig jaar gebruikten we 5000 kuub gas. Dat viel nog mee in vergelijking met het jaar ervoor: toen was het 20.000 kuub. Met een prijs van twee tot drie euro per eenheid. Nou, reken maar uit."
Het moge duidelijk zijn: de energieprijs drukt zwaar op de begroting. Het 'industriële' is dan ook een aardige steun in de rug. "Normaal gesproken hebben we een aantal dagen nodig om het water op temperatuur te krijgen. Met dit water scheelt ons dat sowieso twee dagen." En dat voelen ze in de portemonnee.
Jongsma hoopt dan ook op een herhaling van de actie. "We maken er maar wat graag gebruik van." Hoe dan ook, het seizoen voor de drie baden moet weliswaar nog beginnen, maar ze zitten er nu al warmpjes bij.