Al een aantal jaren zorgt de eikenprocessierups van mei tot en met juli voor veel overlast door brandwonden bij aanraking met de haartjes. Of er veel of weinig overlast komt, is deels afhankelijk van hoe effectief de maatregelen zijn, maar ook van de weersomstandigheden, zoals een koude of warme winter, droge of natte zomer.
Maatregelen
De gemeente Emmen zuigt nesten op en sinds een paar jaar bespuit ze ook preventief eikenbomen om de plaag te beheersen.
Afhankelijk van de ontwikkeling van de rups, begint de gemeente eind april / begin mei met preventief spuiten van bijna 11.000 bomen . Dit gebeurt op plekken met een hoog risico. Wethouder René van der Weide licht dat toe: “We moeten leren leven met de eikenprocessierups, omdat we niet alle rupsen kunnen bestrijden. Wij proberen de overlast zo laag mogelijk te houden door te spuiten in drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets en wandelroutes” . In totaal wordt 20% van alle eikenbomen in de gemeente bespoten. Jaarlijks besteedt de gemeente hier 200.000 euro aan.
Voor het verwijderen van nesten op eigen terrein moeten inwoners zelf een bedrijf inschakelen.
Natuurlijke vijanden
De beste oplossing om de eikenprocessierups te bestrijden is het aantrekken van de natuurlijk vijanden van de rups zoals vogels en insecten die de rups opeten. De gemeente zoekt hierin contact met de EOP’s. “Samen met de EOP’s kijken we hoe we via ander beheer en onderhoud meer biodiversiteit kunnen krijgen " zegt de wethouder.