Presentatie Ossehaar fase C: meer huizen en hoger aandeel koopwoningen

Er kwamen vijftig tot zestig mensen op de presentatie af Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Het aantal woningen in het nieuwbouwplan Ossehaar fase C is iets omhoog gegaan. Ging de gemeente Coevorden aanvankelijk uit van zeventig tot negentig huizen, nu zijn dat er 100 geworden. De verhouding tussen koop- en huurwoningen is ook aangepast. Niet langer 50 procent van elk, maar 62 procent koopwoningen tegen 38 procent huur. De mogelijkheid tot flexwonen wordt daarbij niet uitgesloten.

In een notendop zijn dat de voornaamste uitkomsten van de presentatie van het bouwplan voor de laatste fase van de Coevorder wijk. In een zaal in de school De Nieuwe Veste konden omwonenden en andere belangstellenden een presentatie bijwonen.

Vorig jaar lanceerde de gemeente Coevorden het plan voor tachtig woningen waarbij de ene helft bestemd is voor koop en de ander voor huur en flexwonen. In het laatste geval gaat het om woningen voor spoedzoekers. Denk hierbij aan starters, arbeidsmigranten, statushouders of gescheiden personen. Tijdens informatiebijeenkomsten en een raadscommissie sprak een groep buurtbewoners zich uit tegen sociale huur en flexwonen. De angst bestaat dat de beoogde doelgroep de rust in de wijk zou verstoren, aldus de buurtbewoners die zich deels in een comité hebben verzameld.

Gevarieerd woningaanbod

In januari presenteerde de gemeente drie modellen met zeventig, tachtig en negentig woningen. Elementen uit elk zijn overgenomen in een compleet nieuwe opzet waarbij het aantal uiteindelijk uitkwam op honderd. Het nieuwe wijkje behoudt de huidige vijver als centraal punt en wordt voorzien van veel groen.

Voor de ontsluiting is de fiets leidend en de auto te gast, legt Janneke Schurer van in de arm genomen adviesbureau BügelHajema uit. Het woningaanbod is gevarieerd met uiteenlopende woningtypes zoals hofjeswoningen, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaand. De 38 huurwoningen zijn in blokken verdeeld over het terrein en worden gebouwd door Domesta.

In beraad

Vertegenwoordigers van het al eerder aangehaalde comité waren ook aanwezig. Zij willen liever niet dat hun naam wordt genoemd. Zij laten weten zich te verbazen dat het woningaantal omhoog is gegaan. Verder zijn ze niet onder de indruk van de aangepaste verhouding tussen koop en huur. "We waren eerder uitgegaan van zestig tot tachtig woningen waarvan ongeveer een derde huur."

Tekst gaat verder onder de foto

Ossehaar fase CDe gepresenteerde opzet van het plan Ossehaar fase C Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Ze verwijzen ook nog naar een enquête die het comité onder buurtgenoten heeft afgenomen. Een meerderheid van ongeveer vierhonderd respondenten geeft de voorkeur aan koopwoningen. "We hebben het gevoel dat die enquête aan de kant is geschoven." Liever zien ze liever helemaal geen huur, aldus een van de twee. Of er vanuit de groep nog bezwaar wordt aangetekend tegen de bestemmingsplanwijziging? "We gaan daarover in beraad."

Puzzelwerk

Bij andere bezoekers van de presentatie waren ook zorgen over het hoge aantal woningen en de doorstroming van verkeer in de wijk. Maar links en rechts waren de geluiden vooral positief. Een extra stukje woningaanbod in een toch al krappe markt kon op waardering rekenen.

Wethouder Steven Stegen is blij met het resultaat van het uitvoerige puzzelwerk dat vooraf ging aan de huidige opzet. Het hoger uitvallen van de woningen, is overigens geen voorbedachte rade geweest, legt hij uit. "Bij het uittekenen van de plannen zijn we niet uitgegaan van harde getallen. We hebben vooral gekeken naar de ruimtelijke kwaliteit en het groen. Met het uitdenken zijn we vervolgens op honderd terechtgekomen. Een mooie uitkomst, vinden wij."

Flexwonen

De gemeente heeft de opmerkingen over het aandeel huurwoningen ook meegenomen, vervolgt hij. "Daar is vanuit de omliggende wijken wat over gezegd en daar hebben we een aanpassing op gemaakt." Flexibel wonen behoort ook nog steeds de mogelijkheden, maar Stegen plaatst daar wel een kanttekening bij. "Je moet twee dingen onderscheiden. Je kunt tijdelijk een woning plaatsen voor de duur van vijftien jaar. Een andere mogelijkheid is tijdelijk wonen in een permanente woning. Dat laatste gaat wellicht gebeuren."

Het een en ander is afhankelijk van Den Haag, legt hij uit. "De Tweede Kamer is niet erg enthousiast over tijdelijke huurcontracten. Dus hoe het allemaal uitpakt, valt nog te bezien. Niets is in beton gegoten."

Voor het plan is wel een gewijzigd bestemmingsplan noodzakelijk. De verwachting is dat die tegen het einde van het jaar aan de gemeenteraad kan worden aangeboden, denkt Stegen. "De spreekwoordelijke eerste schop zou dan rond de zomer de grond in kunnen."

Dit is een artikel van