Beveiliging opgeschroefd bij Zonnepark Pitrus in Barger-Compascuum na diefstal koperkabels

Tijdelijke beveiliging Zonnepark Pitrus in Barger-Compascuum Foto: RTV Drenthe

Wiebe Kloosterman en zijn vader Johan waren vandaag druk in de weer met de bouwer van hun Zonnepark Pitrus in Barger-Compascuum na de diefstal van 50 kilometer koperkabel op 24 maart.

"Het gaat ongeveer vier tot zes weken duren voordat alles is hersteld. Tot die tijd levert 40 procent van het zonnepark geen stroom", zegt Wiebe.

De schade loopt in de tonnen. "Het bedrag aan kabels komt op ongeveer een ton, de inkomstenderving is ook ongeveer een ton en dan heb je nog het arbeidsloon. Ik schat de totale schade ongeveer op 300.000 euro", aldus Wiebe.

wiebe kloosterman van zonnepark pitrusWiebe Kloosterman met de doorgeknipte koperkabels Foto: RTV Drenthe

Het zonnepark was voorzien van camerabeveiliging en toch kon het gebeuren dat de dieven het terrein op kwamen. "Het lijkt me dat het om professionals gaat, want de signaaldraden van de camera's waren doorgeknipt. We gaan de beveiliging verder opschroeven. We hebben een tijdelijke cameramast geplaatst totdat de camerabeveiliging weer op orde is."

Kloosterman kreeg te horen van de diefstal door een appje van de buurman. "Die zag licht branden. We hebben ook wel een seintje gekregen van de meldkamer om half vijf 's nachts, maar ik zag niets. Ik heb het pas de volgende dag ontdekt."

Alleen kabels binnenzijde

De dieven zijn door het hek heen gekomen bij het middenpad van een kant van het zonnepark. "Ze hebben de kabels aan de buitenkant bij de straatzijde laten zitten."

De verwachting is dat de schade helemaal wordt gedekt door de verzekeraar, maar Wiebe denkt wel dat de eisen worden aangescherpt. "Vaker surveilleren of vaker het alarmsysteem keuren. Er komen vast aanvullende eisen. Het zal er vast niet goedkoper op worden."

Dit is een artikel van