Start Van Gogh-jaar in Drenthe

De viering van het Van Gogh-jaar in Drenthe begint bij theater De Tamboer in Hoogeveen. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Vincent van Gogh vond het Drentse veenlandschap prachtig en was erg onder de indruk van de hardwerkende Drentse veenarbeiders, dat blijkt uit de ruim 20 brieven die Vincent schreef tijdens zijn verblijf in Zuidoost-Drenthe. Dit jaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe verbleef. Een mooi moment voor de start van het Van Goghjaar.

De viering van het Van Goghjaar begint bij theater De Tamboer in Hoogeveen. Daarna wordt een bezoek gebracht aan Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Zweeloo.

Tekst gaat verder onder de foto

De viering van het Van Goghjaar in Drenthe begint bij theater De Tamboer in Hoogeveen. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Hoogeveen

Theater De Tamboer stroomt langzaam maar zeker vol, een grote groep geïnteresseerden verzamelt zich in de hal, waar gebakjes worden geserveerd met schilderijen van Van Gogh erop. De sfeer zit er goed in. Het gezelschap wordt welkom geheten door wethouder Mark Tuit van de gemeente Hoogeveen. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar vertelt over het belang van Van Gogh in Drenthe. Daarna wordt de laatste hand gelegd aan de grote muurschildering op een flatgebouw tegenover theater De Tamboer. De muurschildering is gemaakt door Schilderscollectief De Strakke Hand. Het schilderwerk is onthuld door Hermine Krutzen (94 jaar) en Joy Koster (11 jaar).

Tekst gaat verder onder de foto's

Joy Koster (11 jaar) en Hermine Krutzen (94 jaar) hebben de laatste hand gelegd aan de muurschildering in Hoogeveen. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Muurschildering in Hoogeveen. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Nieuw-Amsterdam/Veenoord

We treffen een nagenoeg leeg Van Gogh Huis. Vanwege een grote renovatie is de instelling tot medio 2023 gesloten. Toch krijgen we vandaag een kijkje achter de schermen.

Bij het Van Gogh Huis spreekt wethouder Dewi Leal van de gemeente Emmen over de periode dat Van Gogh in Drenthe verbleef. ‘’We vieren vandaag de aftrap van het Van Goghjaar in Drenthe. En dat is een bijzondere dag. Want het is vandaag de geboortedag van Vincent. Daarnaast bestaat het Van Gogh Huis ook nog eens 20 jaar’’.

Heily Stoel (voorzitter Van Gogh Huis) neemt het gezelschap mee in de verbouwing van het Van Gogh Huis. De kamer waar Vincent ooit verbleef is nog intact en blijft ook behouden. Wel wordt de rest van het gebouw flink aangepakt. Zo komt er een audiovisuele presentatie, is het straks mogelijk om met een audiotour door het museum te wandelen en spelen ze flink in op de beleving, in de hoop ook meer jongeren naar het Van Gogh Huis te trekken.

‘’Doordat Vincent zoveel brieven schreef aan zijn broer Theo hebben we een goed beeld gekregen van hoe Vincent destijds in het leven stond en welke plekken hij bezocht. Deze ervaring willen we graag meegeven aan de bezoekers”, aldus Heily Stoel.

Tekst gaat verder onder de foto

Heily Stoel vertelt over de grote renovatie van het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

De kamer waar Vincent van Gogh verbleef in het Van Gogh Huis in Nieuw- Amsterdam/Veenoord. Foto: ZO!34/ Melissa Luisman

Bij het water in Nieuw-Amsterdam/Veenoord wordt de Drentse Van Gogh fietsgids gepresenteerd door gedeputeerde Henk Brink en wethouder Pascal Schrik van de gemeente Emmen. De fietsgids is ruim 150 pagina’s dik en beschrijft 3 fietsroutes door de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen. Op de routes zijn doorkijkpanelen geplaatst op plekken waar Van Gogh ook heeft stilgestaan in 1883.

Tekst gaat verder onder de foto

Gedeputeerde Henk Brink en wethouder Pascal Schrik (gemeente Emmen) presenteren de Van Gogh fietsgids met routes door de gemeente Coevorden, Emmen en Hoogeveen. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Zweeloo

Het laatste bezoek is aan het kerkje van Zweeloo, waar wethouder Joop Slomp van de gemeente Coevorden zijn waardering uitspreekt voor alle inspanningen. Daarna is de presentatie van de landelijke campagne van Van Gogh Drenthe. Elizabeth Stoit van Marketing Drenthe laat vol trots weten dat de commercial aanstaande zaterdag om half negen voor het eerst op NPO1 en 2 is te zien.

Wat Vincent Zag

Zangeres Martijje ontwikkelde op verzoek een lied over Vincent van Gogh tijdens zijn Drentse periode, geschreven en gezongen in de Drentse taal. Het nummer heet ‘Wat Vincent zag’. Iris Sijbom uit Emmen maakte de videoclip bij het nummer. Het nummer is vanaf vrijdag 31 maart overal te horen.

Tekst gaat verder onder de foto

Martijje Lubbers speelt twee nummers in het kerkje van Zweeloo. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Kunstwerk in Zweeloo

Tot slot is het kunstwerk ‘Het kerkje van Auvers-sur-Oise’ onthuld aan de Kruisstraat/Marktstraat. Het kunstwerk is gemaakt door de schildergroepen van Atelier Listes uit Zweeloo.

Tekst gaat verder onder de foto

De onthulling van het kunstwerk in Zweeloo. Foto: ZO!34/Melissa Luisman

Veel te doen

Er is een programmaboekje ontwikkeld waarin alle Van Gogh-activiteiten en -projecten staan. Alle activiteiten zijn te vinden op www.vangoghdrenthe.nl

De Van Gogh-activiteiten zijn onderdeel van een samenwerking tussen Provincie Drenthe, gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Samen met veel lokale partijen maken ze de culturele erfenis van Van Gogh zichtbaar.

Over Van Gogh

Vincent van Gogh leefde van 30 maart 1853 tot 29 juli 1890. Hij overleed in Auvers-sur-Oise in Frankrijk. Hij verbleef in 1883 een periode in Drenthe.

Een deel van de makers van het kunstwerk, leden van schildergroepen van Atelier Listes uit Zweeloo. Foto: ZO!34/Melissa Luisman