Staking bij Forbo-Novilon voorlopig opgeschort

Werknemers Forbo Novilon in Coevorden. Foto: RTV Drenthe/ Dylan de Lange

De stakende medewerkers van Forbo-Novilon in Coevorden hebben vanochtend hun werk opgepakt. Het vloerenbedrijf heeft een verbeterde cao op tafel gelegd. Vakbond FNV wil nu van de leden weten of ze akkoord gaan. Stakers kunnen tot en met zaterdag stemmen over de nieuwe cao.

Mochten de leden tegen de verbeterde cao stemmen, dan begint de staking zondag opnieuw. Volgens FNV is de directie iets in de richting van de stakers gekomen door een eenmalige uitkering van 250 euro te doen.

Voorwaarden nieuwe cao

Bij Forbo-Novilon werken zo'n 330 werknemers. FNV wil voor iedereen een loonsverhoging van 10 procent, met automatische prijscompensatie. De directie biedt 8 procent en een eenmalige uitkering van 250 euro. Daarnaast wil FNV dat zwangerschapsverlof wordt aangevuld tot 100 procent, waar dat wettelijk 70 procent is en dat de reiskosten naar 21 cent per kilometer gaat. De laatste eis is dat het minimumloon naar 14 euro per uur gaat.

Onrustig in het land

Aan veel cao-tafels is het onrustig op het moment. Werknemers laten van zich horen omdat ze hun lage lonen en de hoge werkdruk zat zijn volgens FNV. Zo wordt er ook gestaakt bij Forbo Flooring in Assendelft. Verder staken de werknemers van plasticfabriek Sabic al de hele week. Bij Rockwool lag het werk vanaf dinsdag 24 uur stil en vrijdag komen de mensen van de Bijenkorf weer in actie.