YouTuber Judith laat zien hoe het is om autist te zijn

Foto: RTV Drenthe

Het is autismeweek. Tijd om af te rekenen met het beeld van de typische autist, zoals acteur Dustin Hoffman speelde in de film Rain Man. Een man die de moeilijkste wiskunde-opgaven oplost, een fotografisch geheugen heeft en geen contact kan maken met anderen.

Maar er zijn nog veel meer vormen van autisme, zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Daar vraagt de organisatie deze week aandacht voor.

Judith Ros uit Borger kan er over meepraten. Ze heeft autisme en wordt regelmatig verkeerd ingeschat. Op haar YouTube-kanaal 'Door het oog van een autist' publiceert ze filmpjes waarin ze laat zien wat ze meemaakt.

'Vriendjes of vriendinnetjes? Dat vond ik doodeng'

Met verschillende typetjes probeert ze autisme bespreekbaar te maken op het kanaal dat ze in 2019 startte. "Belangrijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld communicatie, interactie en melt-downs, die voorkomen als je een erg boze bui hebt."

Ros kreeg op jonge leeftijd te horen dat ze autisme heeft. "Ik kon absoluut geen contact maken, was helemaal in m'n eigen wereld en had altijd een koptelefoon op en een vinger in m'n mond. Ik praat pas sinds m'n vierde en had geen vriendjes of vriendinnetjes. Dat vond ik doodeng."

Later kroop ze uit haar schulp en probeert ze juist een voorbeeld te zijn. "Ik vind het mooi om mensen te helpen."

Dit is een artikel van