Bijna drieduizend jaar terug in de tijd in de Daalkampen in Borger. Voordat de nieuwbouwwijk helemaal afgebouwd wordt, onderzoeken archeologen deze maand eerst de oeroude, braakliggende grond, in de hoop opgravingen te doen. Vanmiddag keken buurtbewoners en belangstellenden met ze mee.
Archeoloog Janneke Hielkema tekent met een stok de contouren van een onbekend gebouwtje uit. Het is de nieuwste ontdekking, vanochtend vlak voor de lunch gedaan. "Dit is iets mysterieus. Het is een greppel in een vierkante vorm, waar vier palen hebben gestaan. Het lijkt op het tempeltje dat ooit eens gevonden is in Barger-Oosterveld. We hopen dat we iets wijzer worden na het onderzoek."
Omdat er in de afgelopen jaren ook al vondsten zijn geweest, denken de archeologen ook hier weer resten van prehistorische boerderijen te vinden. Vroeger woonden er op de huidige plek van de Daalkampen, aan de oostkant van de N34, al boeren met hun vee in woonstallen. Ze maakten deel uit van een uitgestrekte prehistorische nederzetting. "Misschien wel de grootste van Drenthe", denkt Hielkema.
Er zijn meer dan tachtig van deze 'huizen' ontdekt in de Daalkampen. Ze dateren uit de bronstijd en ijzertijd, vanaf ongeveer 1200 voor Christus tot het begin van de jaartelling. Daarna verdwenen de bewoners weer uit deze buurt.
"De Hondsrug was een mooie hoogte in het landschap en heel geschikt voor bewoning, dus mensen bouwden op die flanken hun huizen", legt Hielkema uit. "Hun akkertjes lagen daaromheen. Zo hebben ze ongeveer duizend jaar hier geleefd, maar daarna is het heel lang stil in dit gebied."
Omdat er sinds een paar jaar weer druk gebouwd wordt op de historische gronden, doet het team van archeologisch bureau RAAP onderzoek in de grond. Naast de ontdekkingen van veel gebouwen, halen ze ook bijzondere objecten uit de grond. "Veel aardewerk. Vaak vind je het in kuilen waar het als afval in gedumpt is." Hielkema laat scherven van een vaas zien en iets wat lijkt op een lepeltje.
Het team van archeologen wil graag laten zien wat er zoal gevonden is en organiseert daarom vandaag een open dag. Bewoners en belangstellenden mogen een kijkje nemen op de opgraafplaats en krijgen uitleg van RAAP en van het Hunebedcentrum. Hielkema: "Het is leuk om te weten dat mensen hier in de bronstijd ook al woonden, net als de bewoners nu."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Onder de vondsten onder meer een vaas, een kopje en een lepel Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange
Woonwethouder Henk Zwiep van de gemeente Borger-Odoorn bezoekt de open dag ook en kijkt zijn ogen uit: "Er is natuurlijk een woningbehoefte in heel Nederland en ook in onze gemeente, dus het werd wel weer tijd dat hier gebouwd wordt. Dit is een mooie plek om in Borger nieuwe woningen te plaatsen."
Het is de bedoeling dat de historie die nu blootgelegd wordt, weer op een of andere manier terugkomt in de wijk: "Een soort kunstwerk in de leefomgeving. Dat vinden de inwoners ook belangrijk."
De archeologen zijn nog een week aan het onderzoeken in de Daalkampen. "Stiekem hoop ik dat we nog een keer een bronzen voorwerp gaan vinden. Qua bronsvondsten hebben we nog niks, terwijl het wel over de bronstijd gaat. In de jaren negentig is er hier ooit een bronzen speerpunt gevonden. Zoiets zou ik ook wel graag een keer vinden", droomt de archeoloog.
Na het archeologisch onderzoek gaat de laatste bouwfase in, om uiteindelijk de wijk met zo'n vijfhonderd nieuwe woningen te voltooien.