Middelbare scholieren brengen Nieuw-Buinen terug in de tijd: 'Veel veranderd'

Leerling Jesse Bartels met de VR-bril op Foto: Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Hoe zag Nieuw-Buinen er vroeger uit? Met die vraag zijn middelbare scholieren van het Ubbo Emmius in Stadskanaal aan het werk gezet. Voor het vak Technologie & Toepassing zijn ze aan de slag gegaan om voor de stichting 200 jaar Nieuw-Buinen onder meer een app te ontwikkelen.

Het veendorp met een rijke historie in onder meer het glasblazen, bestaat dit jaar tweehonderd jaar. Een speciale stichting die hiervoor in het leven is geroepen is, pakt eind mei en begin juni groots uit met het feest. "En het leek ons ook leuk om te laten zien hoe Nieuw-Buinen er vroeger uit zag", zegt Lambert Folkers van de stichting. "Maar ook voor de mensen die hier nieuw zijn komen wonen. Ik heb nog niet alles gezien, maar wat ik ervan gezien heb ziet er fantastisch uit."

Archieven induiken

De scholieren uit het derde jaar van vmbo-tl doken de archieven in, maar vroegen bijvoorbeeld ook hun opa's en oma's om oude foto's. "Deze hebben we in een app gezet en dan kunnen mensen daar doorheen gaan en ook de foto's bekijken", zegt Benjamin Wubs, terwijl hij foto's van het gedempte kanaal bekijkt.

Het is niet zomaar een kwestie van foto's in een app zetten. Er moet worden uitgezocht waar de foto's gemaakt zijn. Dan moeten de leerlingen daar de desbetreffende plek toe om deze in te scannen. Via bepaalde software wordt de foto op de goede plek gezet.

"Er is best wel heel veel veranderd", concludeert het groepje jongens. "Er was bijvoorbeeld heel veel water, dat er nu niet meer is. En het stationsgebouw is weg. We vonden het best wel heel leuk om te doen. En hopelijk gaan veel mensen de app gebruiken."

Scholieren op de plek waar vroeger het station stondScholieren op de plek waar vroeger het station stond Foto: Janet Oortwijn/RTV Drenthe

"Het was voor de leerlingen helemaal nieuw", vertelt hun docent Edwin van der Land. "Ze hebben er nog niet eerder mee gewerkt. Dus ze moesten zich er helemaal in verdiepen. We hebben ze dat aan moeten leren. En als ik dan kijk wat de resultaten zijn geworden, dan ben ik daar zeer trots op."

Voor de mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, is er een virtual reality-tour gemaakt met een VR-bril. Zet deze op en men krijgt een heuse tour door het dorp. "Je zet die bril op en je krijgt een ervaring hoe het vroeger was en nu", zegt leerling Jesse Bartels. "Dat is heel leuk. Soms moesten we terug om een nieuwe video van het dorp te maken, dat was wel vervelend. Maar boven alles was het super leuk om informatie op te zoeken hoe het toen was en hoe het veranderd is."

'Bomvol programma'

De leerlingen houden presentaties om hun eindresultaat te laten zien. "Daarna ga ik dat allemaal bundelen en daarmee naar de ontwikkelaar van de app", zegt Van der Land. "En die levert dat af aan ons. Daarmee heeft Nieuw-Buinen echt iets om aan de mensen te laten zien."

"Ik heb nog niet alles kunnen zien, maar wat ik gezien heb, ziet er super uit", lacht Folkerts. Nieuw-Buinen viert vanaf 31 mei, vijf dagen lang groot feest. "We hebben een bomvol programma voor jong en oud. We hebben er onwijs veel zin in."

Dit is een artikel van