Op 21 april 1873 werd de eerste steen van de Zuiderkerk in Nieuw Amsterdam-Veenoord gelegd. Ter ere van het 150-jarige bestaan heeft de kerkenraad de kerk in een compleet nieuw jasje gestoken.
“We hebben geprobeerd de kerk bestendig te maken voor de nieuwe generatie en zijn ontzettend trots op het resultaat”, zegt Ginus Oostingh, voorzitter van de beheergroep Zuiderkerk.
Van buiten is alles geverfd, er is een nieuwe kerkvloer aangelegd, er zijn voorzetramen geplaatst om energiezuinig te zijn, nieuwe gordijnen opgehangen en nieuwe antependia aangeschaft. Ook is er een regiedesk geïnstalleerd op het balkon naast het orgel, dat in 2011 al compleet gerestaureerd is.
Vanuit de videostudio worden de kerkdiensten voortaan digitaal geprogrammeerd en uitgezonden op schermen. Door deze techniek heeft de kerk voortaan geen psalmboeken meer nodig. Meezingen kan voortaan vanaf de schermen waar de liederen digitaal te zien zijn. De diensten waren al digitaal te volgen vanuit huis, maar zullen door de nieuwe camera's beter in beeld gebracht kunnen worden. “De camera’s kunnen inzoomen en meedraaien, ze zijn met een joystick te bedienen”, zegt Oostingh trots.
Daarnaast zijn de stenen, waarop de namen van mensen geschreven werden die zijn overleden, vervangen door stijlvolle witte vaasjes waar bloemen in geplaatst kunnen worden. Daarachter komt een muurschildering van een waterlandschap met een steen en een gedicht van Stef Bos. “Dat symboliseert voor ons het leven”, legt Albert Meijering van de kerkenraad uit. “Het water vindt altijd wel een weg.”
Ook zijn alle kerkbankjes weggehaald en vervangen door stoelen. “Stoelen zijn veel makkelijker weg te halen”, legt Oostingh uit. “Op die manier is de kerk te verhuren als multifunctionele ruimte voor bijvoorbeeld concerten of bijeenkomsten.”
Aankomend weekend 25 en 26 maart wordt de Zuiderkerk na drie maanden van restauratie weer heropend. Dit wordt gevierd met een feestelijke mis en een fototentoonstelling van de afgelopen 150 jaar van de Zuiderkerk Nieuw Amsterdam-Veenoord.
“We hebben veel foto’s van vroeger, dus voor mensen uit de regio is het leuk om dit te komen bekijken, het kan maar zo dat je je opa of vader op een foto ziet”, vertelt Oostingh. “En dat is mooi, want het verbindt onze gemeenschap en zo hoort het te zijn. Iedereen is welkom in onze kerk.”