Syrische Vrouwengroep Emmen organiseert Benefietconcert voor aardbevingsslachtoffers Syrië

Syrische Vrouwengroep Emmen. Foto: Syrische Vrouwengroep Emmen

De Syrische Vrouwengroep uit Emmen organiseert op zaterdag 18 maart een Benefietconcert in Loods13 in Emmen. De opbrengsten gaan naar de aardbevingsslachtoffers in Syrië. De groep vrouwen bestaat onder andere uit vluchtelingen uit Syrië die goed weten hoe het is om alles kwijt te raken. Zij hebben familie in het getroffen gebied.

“Mijn familie slaapt nog altijd in de kerk en brengt wekelijks minstens een nacht door op straat omdat het gebied nog steeds door kleinere bevingen getroffen wordt”, vertelt Nour Saadi van de Syrische Vrouwengroep Emmen. “En de huizen die er nog staan, zijn beschadigd, mensen durven niet terug naar huis te gaan.”

In het noordwesten van Syrië zijn veel mensen door de aardbeving hun huis kwijtgeraakt. Dat is niet voor het eerst. Velen zijn gevlucht voor de oorlog en zochten in dit gebied een veilig thuis. Maar door de aardbeving zijn ze opnieuw dakloos.

‘Op standby’

Negen jaar geleden kwamen Nour Saadi en haar dochter Jude Bachara naar Nederland op vakantie bij familie. De bedoeling was een paar weken te blijven en terug te gaan naar huis. In Syrie werkten Saadi en haar man als arts en hun kinderen gingen naar school.

“Toen belde mijn man dat ik beter kon blijven, dat ons gebied onveilig was geworden”, vertelt Saadi. “We hebben een hele poos op standby gestaan, hoopten dat de situatie zou stabiliseren. Dat we naar huis konden gaan. Maar toen ook mijn man vluchtte, wist ik dat we nooit meer naar huis konden.”

‘Makkelijker maken voor nieuwe vluchtelingen’

Saadi heeft zich toen gemeld bij het COA om als vluchteling in Nederland te kunnen verblijven. “Dat was echt enorm ingewikkeld”, legt ze uit. “Want het is niet alleen een ingewikkelde procedure, maar je kent de taal niet, het land niet, de cultuur is ook anders en daarnaast heb je een trauma opgelopen door de vlucht uit je land.”

Daarom richtte Saadi de Syrische Vrouwengroep Emmen op. Op dat moment begon de vluchtelingenstroom uit Syrië naar Nederland namelijk op gang te komen. Op deze manier wilde ze het makkelijker maken voor de mensen voor wie alles nieuw is. "Dat de aankomst in Nederland makkelijker wordt voor deze mensen dan dat het voor mij was."

Verdraagzaamheid Prijs ingezet voor Benefiet

De Vrouwengroep bestaat inmiddels uit een divers gezelschap, met vrouwen die naast Syrië afkomstig zijn uit nog andere landen. Ook de nationaliteiten van Jemen, Egypte, Soedan en Irak zijn vertegenwoordigd. De leden organiseren allerlei activiteiten in Emmen en omgeving om culturen met elkaar te verbinden.

Vorig jaar won de vrouwengroep uit Emmen daarom de landelijke Verdraagzaamheid Prijs en kregen 1000 euro om in te zetten voor hun activiteiten. Dit bedrag wordt nu ingezet voor het Benefietconcert dat morgen gehouden wordt in Loods13 tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Het geld gaat naar kleine initiatieven die dichtbij de getroffen bevolking staan.

“Er komen bekende artiesten uit Syrië optreden, die inmiddels in Europa wonen, Syrische hapjes, ook zijn er kunstwerken te koop en een dansgroep uit Groningen komt buikdansen”, vertelt Bachara. “En dat zijn gewoon Nederlandse meiden die gaan buikdansen, hoe leuk is dat!”