Maartje van Wagensveld van Atelier Artisana wint Lies Van Urk-prijs

Prijsuitreiking Lies van Urk-prijs Elke Steenhuis, Ali ZIngstra, Annebeth Lammers, Maartje van Wagensveld en Guido Rink. Foto: Gemeente Emmen/ Bianca Verhoef

Voor Maartje van Wagensveld is het vandaag een bijzondere dag. Zij organiseerde vandaag Het Vrouwenfestival in haar Atlier Artisana in Emmen en wint ook nog de Lies van Urk-prijs. “Wij willen Maartje met deze prijs stimuleren om haar werk voort te zetten. We hopen dat mensen een voorbeeld aan haar nemen en hopelijk leren meer mensen Maartje kennen door deze prijs”, zegt Annebeth Lammers, jurylid en dochter van Lies van Urk.

Van Wagensveld is overdonderd dat zij de prijs gewonnen heeft. "Het is bizar, ik had het echt echt oprecht niet verwacht. Het is zo'n eer. Ik ben net een jaar bezig en dan ontvang ik nu al zo'n prijs die zoveel betekent. Het is fantastisch".

‘Participatie in de breedste zin van het woord’

Van Wagensveld is een jaar geleden haar Stichting Atelier Artisana begonnen. “We maken in ons atelier allerlei accessoires op een duurzame manier”, vertelt de winnares. “En degene die dat maken zijn vrouwen met een migratieachtergrond en afstand tot de arbeidsmarkt. We proberen de vrouwen door het werk in het atelier een stapje in de goede richting te geven. Het is participatie in de breedste zin van het woord”.

En dat is nou precies waar deze prijs voor staat volgens jurylid Lammers. “Bovendien is het een vernieuwend idee. Doordat de vrouwen samen accessoires maken, kunnen ze geld verdienen en vervolgens kunnen ze daarmee meer mensen helpen. Hopelijk gaan meer mensen op deze manier ondernemen”.

Lies van Urk

De prijs is vernoemd naar Lies van Urk. Zij was in 1986 de eerste vrouwelijke wethouder in Emmen. Ze was lid van de PvdA en wethouder voor kunst en cultuur. Lies van Urk overleed plotseling in 1990 op 44-jarige leeftijd. In haar werk en op persoonlijke titel was zij een groot voorvechtster voor emancipatie.

De prijs bestaat uit een wisseltrofee en duizend euro. ''In ons project doen nu vrouwen mee vanuit de participatiewet of nieuwe wet inburgering. Maar er zijn ook veel vrouwen die net tussen wal en schip vallen, maar ook die begeleiding nodig hebben. Ik wil het geld graag inzetten om ook die vrouwen te kunnen bereiken en helpen”, zegt de trotse winnares.

Vorig jaar was Kim Sterken van Kimmies weggeefwinkel de winnares van de prijs. Het jaar daarvoor won de Vrouwen Emancipatie groep van Humanitas uit Emmermeer de prijs.

Genomineerden

Naast Maartje van Wagensveld, was Ali Zingstra genomineerd vanwege haar onvermoeibare inzet voor de organisatie Orange the World, de wereldwijde campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen. Ook was er een nominatie voor Elke Steenhuis. Zij stelt eten en verzorgingsproducten beschikbaar voor mensen met een minimum inkomen met haar weggeefkast in Klazienaveen en gebruikt haar bereik van haar blog ElkeBlogt voor het doen van goede daden.

"Het liefst hadden we alle drie genomineerden een prijs gegeven, want ze stellen alle drie het goede voorbeeld en laten zien dat er goede mensen zijn die goede dingen doen in de wereld en daar moeten we trotst op zijn", zegt de dochter van Lies. "Het is niet iets wat alleen gebeurde in de tijd van mijn moeder, maar nu gelukkig ook nog. Daarom blijven we deze prijs uitreiken."