De Zonneroute A37 moet straks energie leveren voor 45.000 huishoudens in de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen. Maar hoe kunnen inwoners mee profiteren van de aan het zonnepark dat wordt aangelegd aan de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens? Welke mogelijkheden zijn er om mee te doen en hoe werkt dit in de praktijk?
De drie gemeenten hebben samen met bewoners gewerkt aan een participatieplan. De bedoeling is dat inwoners mede eigenaar kunnen worden van de zonnepanelen. In het plan staat onder andere hoe het zit met de eigendom van de zonnepanelen, hoe iemand financieel betrokken is en wat hiervoor moet worden geregeld.
“Het is een uniek plan omdat bewoners hebben meegewerkt aan het plan en omdat inwoners voor 50 procent eigenaar kunnen worden van het zonnepark, dat is ongekend in Nederland”, legt voorzitter Willie Heijnen uit, van energiecoöperatie Klavertje4/Holsloot.
“Tot nu toe worden inwoners bij soortgelijke projecten voor maximaal 5 procent eigenaar en stromen de opbrengsten naar het buitenland of grote organisaties”, legt de voorzitter van Klavertje4/Holsloot uit. “Wij streven dat bewoners 50 procent eigenaar kunnen worden van het zonnepark en de opbrengst daardoor ook voor de helft binnen de betrokken gemeentegrenzen blijft.”
Volgens Heijnen is het bovendien belangrijk dat het participatieplan wordt opgenomen in het beleid van de drie gemeenten voor de aanleg van de zonneroute. “Er is namelijk geen wet voor participatie van inwoners in dit soort projecten”, aldus de voorzitter. “Dan kunnen we wel heel graag willen dat inwoners eigenaar worden, maar dan hoeft een toekomstige ontwikkelaar daar niks mee te doen en gaan de opbrengsten gewoon weer naar Zweden of China.”
Het project Drentse Zonneroute A37 is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, provincie Drenthe, gemeenten Hoogeveen, Coevorden en Emmen, energiecoöperaties en omwonenden.
Als de drie gemeenten akkoord gaan met het plan, dan kunnen inwoners, bedrijven en instellingen uit Emmen, Coevorden en Hoogeveen definitief mede eigenaar worden van de Zonneroute A37.
Een gezamenlijk akkoord van de gemeenten zorgt er ook voor dat Rijkswaterstaat de volgende stap kan nemen in het project. Namelijk de juiste ontwikkelaar zoeken voor het project. De werkelijke bouw van de Zonneroute A37 zou eind 2026 kunnen beginnen.
Het besluit over het participatieplan zal de volgende raadsvergadering in Coevorden genomen worden. "Tussentijds worden alle vragen uitgezocht en beantwoord zodat er een afgewogen besluit genomen kan worden door de raad", zegt wethouder Steven Stegen. "Het zou geweldig zijn als het lukt, want het kan een voorbeeldproject worden voor heel Nederland."
Later deze week buigt de gemeente Hoogeveen zich over het plan en volgende week de gemeente Emmen.