Woningen in en op Scheer en Foppenpand: meer plannen in de maak voor Emmer winkelcentrum

Zo gaat het oude winkelpand er vanaf de achterzijde uitzien. Foto: Urban Climate Architects

Het al jaren leegstaande Scheer & Foppenpand in het overdekte winkelcentrum De Weiert in Emmen ondergaat het komende jaar een metamorfose tot woonwinkelcomplex met 21 appartementen onder de noemer Willinkhof. Het plan, uit de koker van Emmer ondernemers Johannes Flim en Frank Hoge, is niet het enige in zijn soort. Voor het omliggende winkelvastgoed wordt ook gebroed op soortgelijke plannen.

"Ik krijg hier altijd een beetje een oostblokgevoel van. De tranen schieten me in de ogen als ik er langs loop", zegt Johannes Flim. Hij overziet het expeditiecentrum achter het voormalige Scheer & Foppenterrein. Het gebied, waar de achterzijde van meerdere winkels op uitkomen, oogt rommelig en verwaarloosd. Veel steen, afval op straat en een grauwe sfeer.

Troosteloze aanblik

Hoge wijst op het winkelpand. "Het is de bedoeling dat er drie bouwlagen opkomen, zodat er ruimte ontstaat voor 21 appartementen." De begane grond wordt verkleind en aangehouden als winkelruimte. Wat er moet komen, is nog niet bekend. De entrees naar de woningen komen zowel aan de Monetpassage als aan de zijde het expeditiecentrum.

Flim, van oorsprong een bouwkundige, woont zelf in het centrum van Emmen en passeerde regelmatig de locatie. De troosteloze aanblik noopte hem tot het zoeken van contact met de gemeente. "Ik vroeg me af of er al eens gedacht is aan wonen op deze plek. Het oorspronkelijke idee was om enkel de eerste verdieping om te zetten naar woningen.

Na de bouwvak

Maar de gemeente bleek enthousiast en het plan werd zo op slag een stuk groter." Flim besloot daarop contact te zoeken met Hoge, met wie hij al vaker betrokken was geraakt bij vastgoedprojecten. "Het is een vrij groot project en voor Johannes alleen was het te veel. Dus zo raakte ik er bij betrokken", zegt Hoge lachend.

De appartementen krijgen een omvang van 40 tot 100 vierkante meter. De prijzen lopen op van 175.000 euro tot 350.000 euro. De twee mikken op dit voorjaar voor de start van de verkoop. Als alles meezit, dan kan na de bouwvak begonnen worden met de (ver)bouw van het pand, met een jaar later de oplevering.

Johannes Flim (links) en Frank Hoge met achter hun het Scheer & Foppenpand.Johannes Flim (links) en Frank Hoge met achter hun het Scheer & Foppenpand. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Groene oase

Volgens Hoge is de belangstelling nu al overweldigend. Hoge: "We hebben inmiddels al een shortlist van mensen die graag willen." Zodra de eerste bewoners de sleutels in handen krijgen, volgt de transformatie van het oude expeditiehof in een groene oase. Een taak die de gemeente voor zijn rekening neemt, aldus Hoge.

Overigens stopt het daar niet. Volgens Flim ligt er meer in het verschiet. Boven de oude Bart Smitlocatie bevinden zich 23 kamers. Het idee is dit ook om te zetten naar zelfstandige woningen. Flim is hierbij betrokken als bouwkundige. "Er loopt onderzoek naar, maar dit kan nog jaren duren."

Miller & Monroe

Voor andere panden rondom het expeditieplein bestaan eveneens plannen voor woningbouw, zoals het leegstaande Miller & Monroepand pal naast Scheer en Foppen. Dat bevestigt pandeigenaar Cap Tabbert. "Dat overweeg ik sterk." Het vullen van de winkelruimte is een lastige. Wonen is in dat geval een logischer alternatief. Met als bijkomend idee dat net als bij het plan van Flim en Hoge een verkleind deel van de winkelruimte blijft bestaan.

Tot slot is er nog het oude belastingkantoor die de gemeente wil overnemen van de Rijksvastgoeddienst. De gemeente overweegt aan sociale woningbouw waarbij gedacht wordt aan specifieke doelgroepen, zoals studenten. Tussen beide overheden vinden nog steeds gesprekken over plaats.

Scheer & Foppen Emmen

De achterzijde van onder meer het Scheer & Foppenpand in de expeditieruimte. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Dit is een artikel van