Laatste archeologische opgraving in Daalkampen Borger

Erf uit de bronstijd, 3D reconstructie. Foto: RAAP/ Olav Odé

In totaal zijn er in de hele wijk Daalkampen nu al bijna honderd plattegronden van boerderijen uit de bronstijd en ijzertijd (1200-0 Voor Chr.) opgegraven. Het is qua oppervlakte en aantallen boerderijen de grootste prehistorische nederzetting die ooit is opgegraven in Drenthe. Toch verwachten archeologen van bureau RAAP nog meer resten van prehistorische boerderijen met bijgebouwen en graanschuurtjes te vinden te zullen vinden in dezelfde wijk in Borger.

Aankomende maandag wordt er daarom weer gegraven. Het onderzoek vindt plaats in het laatste nog braakliggende deel van Daalkampen, ten zuiden van het nieuwe Esdalcollege. De gemeente heeft opdracht gegeven voor de opgraving, omdat ze het gebied dit jaar bouwrijp wil maken. Het onderzoek gaat ongeveer een maand duren. Hiermee wordt voorlopig het laatste puzzelstukje van de grote prehistorische nederzetting in Daalkampen ingevuld, waar bijna 3000 jaar gelden de eerste nederzetting is gebouwd.

“Het is elke keer weer spannend welke verborgen geheimen er nu weer aan de oppervlakte komen. We zijn trots op de prehistorische cultuur die onze grond verbergt", zegt Wethouder Ankie Huijing-van Tongeren. "Zo’n schat aan archeologische resten geeft ons steeds weer een bijzonder inkijkje in het leven van de oudste bewoners in dit gebied. Een mooi contrast met de modernste technieken die we tegenwoordig toepassen bij het bouwen van onze woningen.”