Meer dan 700 handtekeningen voor behoud van milieustraat Zweeloo

De milieustraat in Zweeloo moet blijven, vindt Dorpsbelangen Schoonoord Foto: Google Streetview

Twintig kilometer verder rijden en meer illegale afvaldumpingen in het bos. Daar vreest Dorpsbelangen Schoonoord voor als de milieustraat in Zweeloo sluit. De gemeente Coevorden gaat onderzoeken of de twee bestaande milleustraten vervangen kunnen worden voor één nieuwe centrale afvalstortplaats.

Roberto di Tolve van Dorpsbelangen Schoonoord heeft een petitie tegen de sluiting van de milieustraat in Zweeloo in het leven geroepen: "Voor de noordelijke dorpen in de gemeente Coevorden is de locatie Zweeloo perfect bereikbaar", zegt Di Tolve. "Het maakt wel even verschil als je zeven kilometer moet rijden, of 27 om je tuinafval weg te brengen."

Illegale dumpingen

Daarnaast leeft bij Dorpsbelangen Schoonoord de angst dat er meer afvaldumpingen in de natuur gedaan worden, als inwoners verder moeten rijden naar de stort: "Dan krijg je illegale dumpingen in de bossen in de gemeente. Daar zal Staatsbosbeheer ook niet blij mee zijn."

"In Zweeloo sta je op veel momenten lang in de file als je daar afval wilt storten, zo druk is het daar. Mensen in deze hoek van de gemeente hebben vaak grote tuinen en dus veel groenafval."

Di Tolve denkt dat de huidige milieustraat met kleine aanpassingen te behouden is. "Als je kijkt naar andere milieustraten, zie ik in Zweeloo niets dat niet werkt. In Groningen werken ze met postcodes, hier met een pasje en ik vind dat goed werken."

Afvalheffing per gewicht

Coevorden wil af van het prijssysteem van een vast bedrag per storting en kijkt naar Hoogeveen en Emmen, waar door middel van een weegbrug bepaald wordt wat de kosten per afvallozing zijn.

De petitie is inmiddels ruim zevenhonderd keer digitaal ondertekend. Dorpsbelangen Schoonoord wil die handtekeningen aanbieden aan de gemeente, om mee te nemen in het onderzoek dat gedaan gaat worden. "We hopen dat onze petitie dan meeweegt en dat we niet voor een voldongen feit komen te staan", aldus Di Tolve.

Dit is een artikel van