Werkstraf voor drugsgebruiker die dodelijk ongeluk veroorzaakte bij Nieuw-Amsterdam

Foto: ZO!34

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval door drugsgebruik is een 41-jarige man uit 2e Exloërmond veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Daarnaast legde de rechter de man een voorwaardelijke celstraf van een half jaar op en een rijontzegging van drie jaar.

De man reed in juli 2021 met een collega in een bedrijfsbus over de A37 bij Nieuw-Amsterdam. Beide mannen werkten in de steigerbouw. Om het zware werk wat lichter te maken gebruikten beiden GHB en speed. Op een recht deel van de weg reed de bus de berm in en klapte tegen een boom. De 35-jarige bijrijder overleefde de klap niet.

In slaap gevallen

De bestuurder was in slaap gevallen, zei hij later tegen de politie. Hij had kort daarvoor nog even zijn auto aan de kant gezet om te rusten., omdat hij zich niet helemaal goed voelde. Kort daarop ging het alsnog mis. Uit bloedonderzoek bleek dat de man een grote hoeveelheid speed en GHB in zijn bloed had.

De man heeft veel spijt van het ongeluk. Hij was niet eerder voor de rechter geweest. De man stapte zelf naar de hulpverlening om zich te laten behandelen voor zijn stressstoornis en drugsgebruik. De rechter hield daar rekening mee en vindt dat deze behandeling moet worden voorgezet.

'Onherstelbaar verlies'

De rechter oordeelde dat de veertiger zich schuldig heeft gemaakt aan onverantwoordelijk rijgedrag waardoor iemand om het leven is gekomen. "Een onherstelbaar verlies", zei de rechter. De man moet de nabestaanden een schadevergoeding van 12.500 euro betalen.

Dit is een artikel van