Sociaal initiatief Tafel Tien in Emmen:'Samen eten is goed voor de gezondheid'

Melanie Bos, Gerbert Junoy Montolio en Lieza Geuzinge bij Grandcafe Het Plein. Foto: ZO!34

Zes mensen eten gezellig samen bij Grandcafe Het Plein in Emmen. Een gezellige vriendengroep, zo lijkt het voor het oog. Maar de waarheid is dat deze mensen elkaar vanavond voor het eerst hebben ontmoet in het kader van een proef genaamd Tafel Tien. Het is een sociaal initiatief die deze week landelijk is uitgerold.

Tafel Tien is een samen-eetconcept voor 10 ‘losse’ mensen.“Wij richten ons op (werkende) mensen boven de achttien jaar oud”, legt Lieza Geuzinge uit, initiatiefneemster Tafel Tien Emmen.“Single of niet, je komt alleen en staat open voor nieuwe contacten.”

Geen eetdate

Volgens Geuzinge zijn de mensen nog wat huiverig om zich aan te melden. Ze denkt dat er daarom maar zes aanmeldingen waren voor vanavond in plaats van tien. “Men denkt dat het gaat om daten, maar niets is minder waar.”

“Ik heb bijvoorbeeld een vriend die om de week vaart,” legt Melanie Bos uit, ook initiatiefneemster van Tafel Tien Emmen. “Maar ik ben nieuw in Emmen en als hij er niet is, dan wil ik ook wel een keer uit eten. Alleen ik ken hier nog niet zoveel mensen. Dit concept biedt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en alleen uit eten te kunnen”.

Het mes snijdt aan twee kanten

Op het menu staat deze avond vis, vlees of vegetarisch. Een drankje en een toetje, met een kopje koffie. En dat allemaal voor 27,50 euro.

“Wij werken graag mee aan dit concept”, zegt Gerbert Junoy Montolio, eigenaar van Grandcafe Het Plein in Emmen.“Corona heeft veel impact gehad op ons bedrijf, op deze manier helpen we mee aan een sociaal initiatief, maar ontdekken mensen ons bedrijf daardoor ook weer”.

‘Door samen te eten voel je je beter’

Volgens onderzoek wonen er in Nederland ruim 3 miljoen mensen alleen. “Als ze niet actief iets afspreken met een ander, dan eten ze elke dag alleen. Met Netflix als tafelgenoot”, aldus Bos. “Alleen eten is gewoon niet zo leuk als samen eten. Eten verbindt".

Bos vervolgt dat onderzoek ook heeft aangetoond dat mensen die samen eten zich beter voelen en een groter sociaal netwerk hebben. “Een netwerk dat, bijvoorbeeld, kan zorgen voor sociale en emotionele ondersteuning die we allemaal wel eens nodig hebben”.

‘Vol is vol’

Het is de bedoeling dat er vanaf vanavond om de twee weken een avond zoals dit georganiseerd wordt bij Het Plein. En als het goed gaat lopen, dan het liefste elke week.

“Maar vol is vol”, zegt Geuzinge. “Als er tien aanmeldingen zijn, dan moet je je inschrijven voor een andere week.” Men kan zich opgeven via de website van Tafel Tien. Een lidmaatschap is niet verplicht.