Stadsboerderij Emmer Rensenpark in zwaar weer

De stadsboerderij Foto en artikel: Rien Kort/RTV Drenthe

Akka's Stadsboerderij in het Emmer Rensenpark heeft het momenteel financieel zwaar. De inkomsten zijn sinds de corona-uitbraak enorm gedaald, waardoor de boerderij onder een steeds hogere druk van de kosten komt te staan. De boerderij gaat vooralsnog niet sluiten, laat woordvoerder Edwin Knol weten. Hij reageert daarmee op geruchten op social media dat de Stadsboerderij de deur in het slot zou gooien.

De locatie, voormalige kinderboerderij van het toenmalige dierenpark (niet te verwarren met stadsboerderij 't Nije Hoff bij Bargeres) wordt sinds 2018 gerund door stichting Akka's Ganzenparadijs in Dalen. De stichting gebruikt de plek onder meer voor de opvang van oude of uit de bio-industrie geredde dieren.

In de afgelopen dagen verschenen er op Facebook diverse berichten met vragen en opmerkingen over de boerderij. De huur kan niet langer betaald worden en sluiting lijkt daarom nabij. Indianenverhalen, aldus Knol. Conclusies die mensen voor hun eigen rekening moeten nemen.

Inflatie

Want van sluiten wil de stichting niet weten. Maar het valt niet te ontkennen dat de boerderij het momenteel financieel zwaar heeft, geeft Knol toe. Maandelijks liggen de kosten rond de 3000 euro, wat nodig is voor onder meer de huur, voer, bodembedekking en dierenartskosten. "Door inflatie en de oorlog in Oekraïne zijn de kosten ook nog eens enorm gestegen."

Akka's Stadsboerderij

Voorheen was de donatiepot altijd rijkelijk gevuld, maar sinds de coronacrisis is dat behoorlijk gedaald. Bovendien heeft de stichting ook nog een opvanglocatie in Dalen (Akka's Ganzenparadijs), waarvoor de kosten ook een vergelijkbare stijgende lijn laten zitten. Om financieel meer lucht te krijgen, is er een start gemaakt met het herplaatsen van diverse dieren. De vogels zijn inmiddels naar elders verhuisd en ook voor de cavia's wordt uitgekeken naar een ander plekje.

Warm hart

De stichting gaat verder in gesprek met de pandeigenaar, in dit geval de gemeente. De stichting wil kijken wat er mogelijk is qua huuraanpassingen. "We vragen ook naar de subsidiemogelijkheden, want daar is momenteel geen sprake van." In het verleden is ook met succes bij wijk- en buurtverenigingen aangeklopt voor steun. "Ik weet zeker dat de inwoners van Emmen ons nog altijd een warm hart toedragen."

De Hooimijt

Het is niet de eerste dat de boerderij in het Rensenpark in de financiële problemen terecht kwam. In 2017 trok de toenmalige beheerder, zorggroep De Hooimijt, ook al aan de bel bij de gemeente. Vooral dierenartskosten en personeelslasten waren toen een grote kostenpost. Alleen met forse steun van gemeente of andere partijen konden het tij keren. Het daaropvolgende jaar nam de huidige stichting de boerderij over.

Dit is een artikel van