Lege perrons op station Emmen door staking

Het was stil vanmorgen op het station in Emmen Foto: RTV Drenthe

Het was vanmorgen stil op het station in Emmen. Een enkele reiziger wist blijkbaar niet van de staking en kwam alsnog het perron op, maar vond daar geen treinen. Het personeel van Arriva staakt.

Rond acht uur was verslaggever Rien Kort een van de weinigen op het perron. "We kunnen gerust stellen dat er geen trein rijdt. Het is super rustig. Reizigers zijn in geen velden of wegen te bekennen. Mensen hebben goed opgelet en weten dat er gestaakt wordt."

Het Arriva-personeel staakt voor een betere cao. "Afgelopen maandag kwam er een nieuw bod van de werkgever Arriva en Keolis. Wij vinden het bod ver onder de maat", vertelt bestuurder Wim Eilert van vakbond VVMC.

De vakbond wil een beter loon en minder werkdruk. "Natuurlijk ligt er een forse loonvraag, maar dat is ook logisch. Hoge inflatie, hoge kosten, energiekosten die de pan uitrijzen. In omliggende sectoren worden ook mooie afspraken gemaakt."

Personeel vertrekt naar NS

Verder ziet de vakbond dat mensen vertrekken naar de NS, waar de werkdruk minder is. "Het betekent dat de druk op de blijvende mensen veel groter wordt. Je ziet nu ook dat provincies Friesland en Groningen aan de bel trekken, omdat veel treinen uitvallen. Dat is een direct gevolg van het vertrek van mensen."

De stakingen zijn na vandaag niet voorbij. "Zolang Arriva het verdomt om goede afspraken te maken, gaan wij door met actievoeren", aldus Eilert. Volgende week staan er nieuwe acties op de rol.

Artikel geschreven door Rien Kort

Dit is een artikel van