Grote, zwarte hond maakt somberheid en depressie bespreekbaar

Eva Sinaga bij Facet in Emmen. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Een grote zwarte hond als metafoor voor depressie. Op Youtube circuleert hier een immens populair filmpje over. Voor tekendocent Eva Sinaga was dit filmpje de aanleiding om aan het werk te gaan met de thematiek depressie en somberheid, met haar 97 eerstejaars leerlingen van het Esdal College in Emmen.

“Somberheid en depressie is de laatste tijd enorm toegenomen onder jongeren”, vertelt Eva. “Met deze opdracht wilde ik de jongeren bewust maken van wat het inhoudt, maar ook hoe je het herkent bij jezelf en bij anderen. Zodat er op tijd hulp geboden kan worden, zonder te stigmatiseren.”

Om het einde van de tekenopdracht van acht weken groots te vieren, komt er een selectie van de werken te hangen bij Facet ( de oude bibliotheek ) in het centrum van Emmen.

Tekst gaat verder na de video

‘Een masker om de dag door te komen’

Volgens de docente is het bijzonder hoe de clown van de klas of de betweter ineens een hele andere kant van zichzelf hebben laten zien door hiermee bezig te zijn.

“Door deze opdracht zie je ineens wat er achter dat gedrag zit”, aldus Sinaga. “Dat het niet meer is dan een masker die zij voorhouden om de dag door te komen en dat is enorm indrukwekkend”.

Eén van de leerlingen heeft letterlijk maskers getekend. Hij vertelde aan de docent:’Als ik somber ben, dan doe ik een masker op, dan denkt iedereen dat ik vrolijk ben. Maar zodra ik thuis kom dan gaat het masker af’.

Een brief naar jezelf

Het tweede deel van de opdracht was het schrijven van een brief naar zichzelf. En niet zomaar een brief, maar een brief naar de persoon die de tekening heeft gemaakt.

“Hoe zou jij die persoon van de tekening troosten, wat heeft die persoon nodig?”, zegt Sinaga. “Dat was mijn vraag aan de leerlingen”.

“Want iemand anders troosten is altijd makkelijker”, vervolgt de docente. “Maar door deze opdracht hoop ik dat ze beseffen dat ze zelf ook deze lieve woorden en begrip waard zijn.”

Meer openheid onder leerlingen

Sinaga heeft gemerkt dat praten over gevoelens gemakkelijker lijkt te zijn geworden, sinds de leerlingen bezig zijn met het onderwerp.

“Ik hoor ineens gesprekken tussen de leerlingen die praten over wat een schilderij met ze doet”, zegt Sinaga. “Dat heb ik niet eerder meegemaakt, dus ik ben bijzonder blij hoe het allemaal heeft uitgepakt.”

Grote opening

De expositie bij Facet bestaat uit een selectie van 25 kunstwerken en brieven van de leerlingen. In deze kunstwerken laten zij hun versie zien van 'De grote, zwarte hond genaamd Depressie'.

De opening van de expositie wordt groots gevierd op donderdagavond met meer dan 150 genodigden. Voor het grote publiek is de expositie gratis te bewonderen van 3 tot 26 februari.