9,5 miljoen voor ontwikkeling bedrijventerrein Holwert-Midden Coevorden

Wensbeeld Holwert-Midden Coevorden. Foto: Gemeente Coevorden

Van een verloederd industrieterrein, naar een bruisend stedelijk gebied waar gewinkeld, gewoond en geleerd kan worden. Dat is het wensbeeld van gemeente Coevorden voor het industrieterrein Holwert-Midden die tegen het historische centrum van de stad aan ligt.

"Holwert-Midden ziet er niet uit, al jaren niet, de ontwikkeling in dit gebied is nodig en dat kan met dit voorstel", zegt raadslid Irma Talens van de VVD. "Alleen een nieuwe school plaatsen in het gebied is niet voldoende. Vroeg of laat moet het aangepakt worden, dus kunnen we het beter meteen doen".

Om het wensbeeld een stap dichterbij te brengen maakt de gemeente 9,5 miljoen euro vrij, dat is te verdelen over drie grote uitgaven.

Nieuwe middelbare school

De eerste stap is de aanbouw van de nieuwe middelbare school De Nieuwe Veste. In december 2021 tekende de gemeenteraad akkoord voor het plan en in 2025 moet de nieuwe school in gebruik worden genomen..

Er is 4,36 miljoen euro nodig voor de aankoop van de panden, sloop en bodemsanering voordat het nieuwe pand van de Nieuwe Veste gebouwd kan worden.

Woningbouw

Met de bouw van de middelbare school De Nieuwe Veste krijgt het industriegebied een stedelijke bestemming. Hierdoor kunnen er in een later stadium huizen op Holwert-Midden worden gebouwd. Er zal zelfs ruimte zijn voor een groene zone met bomen en een singelpark.

Voor de percelen die van belang zijn voor de beoogde gebiedsontwikkeling wil de gemeente alvast grond opkopen, panden slopen en moet ook daar de bodem gesaneerd worden. Daarvoor is het tweede deel van het bedrag voor bestemd, 3,5 miljoen euro.

Het gaat om grond van grondeigenaren van een perceel waarop de Wet Voorkeursrecht Gemeente (WVG) is gevestigd. Dat is grond op Holwert-Midden waarbij de gemeente de eerste recht heeft op koop van een perceel.

'Grond van de buurman'

Dan is er nog grond op Holwert-Midden die niet valt binnen de WVG, waar de gemeente niet het eerste kooprecht heeft. Maar de grond is wel van strategisch belang voor het verdere wensbeeld van Holwert-Midden. Daarvan zijn enkele grondeigenaren naar de gemeente gestapt voor verkoop.

Volgens wethouder Jeroen Huizing is dat 'grond van de buurman waar je maar één keer de kans voor krijgt'. Bovendien is er een vergunning op die grond waar zwaardere industrie mag plaatsvinden dan nu het geval is.

"Het zou niet handig zijn om vlakbij nieuwe huizen en een nieuwe school zwaardere industrie toe te staan", stelt de wethouder. Dit zou kunnen gebeuren als de grond verkocht zou worden aan een bedrijf die dat zou willen. "En dat moeten we niet willen."