Streekvervoer gaat vijf dagen staken

Het station van Emmen bij de vorige staking. Foto: Tom Meijers

Het streekvervoer gaat volgende week vijf dagen lang staken, meldt vakbond CNV. De landelijke actie is opgezet, omdat werkegevers niet hebben gereageerd op een ultimatum voor een cao-voorstel. Niet alleen CNV, maar ook vakbond FNV sluit zich bij deze stakingen aan.

De staking, die op 6 februari begint, heeft voornamelijk betrekking op buschauffeurs. De cao waarover wordt gesproken heeft betrekking op ongeveer dertienduizend werknemers. Het is niet de eerste keer dat het streekvervoer gaat staken. Twee weken terug lag een deel van het streekvervoer ook al plat, nadat onderhandelingen waren vastgelopen. Toen ging het alleen om werknemers die zijn aangesloten bij FNV, wat ervoor zorgde dat ongeveer veertig procent van het openbaar vervoer in verschillende regio's uitviel.

Sterk signaal

Met deze staking slaan beide vakbonden dus de handen ineen. Hiermee hopen ze een sterk signaal af te geven naar de werkgevers. Inhoudelijk willen de vakbonden voor de werknemers hetzelfde, iets wat in het verleden af en toe anders lag.

Tekentafel

De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) diende het ultimatum over de coa in en liet eerder al weten dat het voorstel dat er lag komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Door het aankondigen van de staking moeten alle partijen terug naar de tekentafel en beginnen de coa-onderhandelingen weer van voor af aan.

Hoe de staking er precies uit gaat zien hebben de vakbonden nog niet bekend gemaakt. Dat er vijf dagen wordt gestaakt is uitzonderlijk, tot nu toe is er in het streekvervoer maximaal drie dagen gestaakt.