'Klein draakje' geboren in Wildlands

Olifantenkalf Nagarr Foto: ZO!34 / Wiebe Veenstra

Vanochtend vroeg is een gezond olifantenkalfje geboren in Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Volgens de dierentuin was het vrij snel duidelijk dat het een mannetjes olifant is en toen hebben de verzorgers hem de naam Nagarr gegeven. Nagarr betekent 'kleine draak' in het Birmaans.

Het is de eerste keer dat moeder Swe Zin een kalf heeft gekregen. Ze is zelf geboren in augustus 2007 in Emmen. Volgens de dierentuin is zij op een bijzondere manier bevallen. Op beveiligingsbeelden is te zien dat zij liggend is bevallen. Dat is nog niet eerder door de Emmer dierverzorgers waargenomen bij een olifantenbevalling.

De vader van het pasgeboren stiertje is olifantenstier Timber. Timber kwam in 2020 speciaal voor een succesvolle dekking van Swe Zin vanuit Diergaarde Blijdorp Rotterdam naar Emmen. De vorige fokstier toonde geen enkele interesse in Swe Zin, maar een dracht was voor de gezondheid van haar belangrijk, aldus de dierentuin. Een olifantendracht duurt gemiddeld 22 maanden.

Rust

Op dit moment staat de olifantenkudde met de nieuwe aanwinst binnen in de grote tropische kas van het park, zodat het jong tot rust kan komen en goed kan drinken. Nagarr wijkt niet van moeders zijde en ook zijn tante Ma Yay Yee houdt hem goed in de gaten. Ook de rest van de familiegroep is steeds in de buurt.

Huwelijksbureau voor olifanten

In totaal telt de kudde in Emmen nu twaalf olifanten. Drie volwassen vrouwen, één volwassen bul, zeven jonge stieren en dit pasgeboren kalfje. Zij leven doorgaans in twee groepen in Wildlands. De familiekudde met de dames en jonge stieren en een mannengroep. Om de populatie Aziatische olifanten in dierentuinen genetisch gezond te houden bestaat er een fokprogramma.

Dit zogenoemde EEP is een soort huwelijksbureau die de genetische variatie van de olifanten zo groot mogelijk houdt. Er worden vanuit het stamboek fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.