Vakantiepark Ermerzand stap dichterbij permanent wonen

Ondertekening intentieovereenkomst. Foto: Gemeente Coevorden

De gemeente Coevorden gaat onderzoeken wat er moet gebeuren om van vakantiepark Ermerzand een woonpark te maken. Afgelopen week tekende wethouder Steven Stegen hiervoor een overeenkomst.

De gemeente wil van vakantiepark Ermerzand een plek maken waar de bewoners permanent mogen wonen. Uit het onderzoek moet blijken wat er nodig is van de gemeente en de bewoners om het vakantiepark te veranderen in een woonpark

Van recreatie naar wonen

Vanuit het programma Vitale Vakantieparken Drenthe is gemeente Coevorden aan de slag met vakantieparken in de gemeente. Het uiteindelijke doel: de recreatieve sector in de gemeente sterker op de kaart zetten.

Uit eerder onderzoek blijkt dat Ermerzand weinig recreatieve mogelijkheden biedt voor vakantiegangers en toeristen. Door de goede kwaliteit van de bungalows en de gunstige ligging ten opzichte van het dorp Erm, komt het park in aanmerking om het bestemmingsplan te veranderen van recreatie naar wonen.

Met een woonbestemming mogen mensen permanent in de bungalows op het park wonen, wat nu niet is toegestaan op het park (met uitzondering van bewoners die een zogeheten persoons- of perceelsgebonden beschikking hebben).

‘Financiële gevolgen voor bewoners’

Volgens de wethouder zijn er de afgelopen periode gesprekken gevoerd met een commissie, bestaande uit een vertegenwoordiging van bungaloweigenaren van Ermerzand.

“Daaruit hebben we samen de conclusie getrokken dat transformatie naar een woonpark kans van slagen heeft,” aldus Stegen. “Maar je verandert niet zomaar even de bestemming van een park. Daarom gaan we eerst dat vervolgonderzoek doen.”

“Het vervolgonderzoek is belangrijk, want het is voor bungaloweigenaren goed om te weten wat bijvoorbeeld de financiële gevolgen zijn van de woonbestemming,” vult Wietse Rijkens aan, eigenaar van een bungalow op Ermerzand en lid van de commissie.

Beslissing eind 2023

Als de uitkomsten van dit vervolgonderzoek bekend zijn, dan beslissen alle eigenaren op het park of zij daadwerkelijk willen dat het vakantiepark verandert van bestemming of niet. Naar verwachting wordt de definitieve beslissing hierover eind 2023 genomen.