Emmer kinderburgemeester Jayvion geïnstalleerd: ‘Een hele eer’

Jayvion Hasewinkel beloofd (ten overstaan van Eric van Oosterhout) plechtig zijn taken als kinderburgemeester naar behoren uit te voeren Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Een beetje nerveus was hij wel: ten overstaan van de gehele gemeenteraad de eed afleggen. Maar Jayvion Hasewinkel (11) sloeg zich er donderdag met glans doorheen: hij mag zich nu officieel de eerste kinderburgemeester van Emmen en collega van Eric van Oosterhout noemen.

"Een hele eer", laat hij weten. "Ik ben ook heel trots op mezelf." Trots is ook wel op zijn plaats. Maar liefst dertig kinderen solliciteerden op de junior burgemeesterspost, waarvan er drie uiteindelijk de laatste ronde bereikten.

Jayvion nam eerst een filmpje van zichzelf op en mocht vervolgens op gesprek komen in het gemeentehuis. Een half uurtje later kreeg hij al een telefoontje met het nieuws dat de keuze op hem was gevallen.

Beperking

Wat gaf de doorslag, denkt hij. "Ik geloof mijn ideeën." Jayvion wil zich inzetten voor meer begrip voor onder meer kinderen met een beperking. Ook het aan de kaak stellen van racisme staat hoog op zijn lijstje.

Eerste burgemeesterstaken

Op zijn agenda prijken inmiddels al de eerste burgemeesterstaken: een voorleesontbijt op een school in Emmermeer en plaatsnemen in de jury van een voorleeswedstrijd. Zijn nieuwe taak maakt wel dat hij af en toe niet op reguliere uren naar school kan. Of hij dat erg vindt? "Nee, niet echt. Dat moet af en toe kunnen."

Het is de bedoeling dat Jayvion gaat samenwerken met de kinderraden en de kindergemeenteraad, die na de zomer wordt geïnstalleerd.

Artikel geschreven door Rien Kort

Dit is een artikel van