Aftrap facelift Weeshuisweide knallend ingeluid

Het kanon in Coevorden wordt afgeschoten Foto: Rien Kort / RTV Drenthe

"Kanonnier, u mag vuren." De eerste kapitein schreeuwt vanaf de Weeshuisweide het bevel toe aan Joop Slomp. De Coevorder wethouder steekt daarop subiet de vlam in de lont van een enorm kanon. Luttele seconden later spuwt het gevaarte vuur en trilt de grond door de daverende klap. Spektakel alom bij het kasteel en het gemeentehuis van de vestingstad. En met een goede reden.

Met die knal werd officieel het spits afgebeten van de enorme facelift die het stadshart te wachten staat. De Weeshuisweide, de eerste fase, wordt daarbij als eerste aangepakt. Nu nog een grotendeels eenvoudig grasveld, straks het 'Vondelparkje' van Coevorden.

Loofgang

De Weeshuisweide gaat namelijk het komende jaar stevig op de schop. Deels is dat al gebeurd, in de vorm van een vers gegraven geul dwars door de weide. Een verwijzing naar de loop van de voormalige citadelgracht. Nabij het gemeentehuis keert het water terug, maar de gracht wordt vooral gevuld met een blauwe bloemenzee.

Langs de randen van de weide komt een berceau, een soort loofgang, die straks kan worden betreden via ijzeren poorten. Tot slot komt er ook nog een theaterplaats. De achterliggende parkeerplaats aan de Weeshuisstraat verdwijnt, maar er komen extra plekken aan de op een steenworp afstand gelegen Molenbelt. Het hele project kost 1,3 miljoen euro, twee ton minder dan vorig jaar werd aangekondigd.

Van winkel- naar bezoekersstad

De aanpak van de Weeshuisweide maakt onderdeel uit van het Kasteelparkplan, dat in 2018 werd gepresenteerd. Naast de Weeshuisweide maken ook de Markt, de Haven en het Citadelpunt (omgeving oude Rabobank) onderdeel van de plannen waarbij de historie en de verhalen van de oude vestingstad een hoofdrol krijgen. Zo keert de oude markthal weer terug en wordt de haven doorgetrokken het centrum in. Alles bij elkaar trekt de gemeente hier ruim acht miljoen euro voor uit.

Troefkaart

Coevorden wil namelijk de sprong maken van winkel- naar meer een bezoekersstad, legt projectmanager Gert van der Kooi van de gemeente Coevorden uit. "Coevorden kampte tot een aantal jaren geleden met veel leegstand." Opboksen tegen de concurrentie van omliggende winkelsteden bleek bovendien pittig.

Vandaar dat bedacht werd dat het roer om moest. Het rijke verleden van het oude Coevorden moet in de nieuwe opzet een troefkaart worden in het trekken van bezoekers. Daar heeft de Ganzenstad al werk van gemaakt, zoals het aanbrengen van stadsmozaïeken en de wens om de fundatie van de Bentheimer poort weer zichtbaar te maken.

Aftrap Weeshuisweide Coevorden

Bezwaren

De plannen hebben wel tot enkele kritische noten geleid. Architect Johan Kranenborg pleitte voor een herstel van een volledig met water gevulde kasteelgracht, maar daar ging een streep door. Van der Kooi ziet dat ook niet meer gebeuren.

Andere bezwaarmakers vinden dat de Weeshuisweide leeg moet blijven. Historisch gezien was dit namelijk ook al zo en dat moet behouden worden. Volgens Van der Kooi wordt deze bezwaarprocedure in maart behandeld. "Het wordt wel enigszins spannend, want zonder vergunning kunnen wij die berceau niet plaatsen." De projectleider heeft er overigens alle vertrouwen in dat het goed komt.

Wethouder Joop Slomp verwacht ook dat de transformatie die het stadshart staat te wachten, gaat bijdragen aan de gezelligheid en bedrijvigheid aldaar. "Dat het voor zowel inwoners als bezoekers nog mooier wordt. En dat onze ondernemers er ook mee geholpen zijn, natuurlijk."

Citadelpunt

Slomp verwacht verder dat de schetsen voor de volgende fase, Markt en Haven, niet lang op zich laten wachten. Dit voorjaar worden de eerste schetsen gepresenteerd, aldus de wethouder. Net na de zomer zou dan de politieke besluitvorming kunnen plaatsvinden, gevolgd door de uitvoering begin volgend jaar. Wat betreft het Citadelpunt is er nog geen duidelijkheid. De oude Rabobank is gekocht door ontwikkelaar Peter van Dijk, die voor 1 januari een plan zou indienen.

Navraag bij Slomp leert dat dit nog niet is gebeurt. "We gaan hier nog over in gesprek met Van Dijk." De Rabobank past qua uitstraling niet echt bij de rest van de omgeving, aldus Slomp. "Dus het zou mooi zijn als er iets voor terugkomt dat aansluit op de historische uitstraling van nabijgelegen panden." Het idee is dat enkele publieke instanties hier een plek krijgen.

Slomp wijst naar het Arsenaal, waar zowel het Stedelijk Museum als de bibliotheek zijn ondergebracht. De eerste heeft al aangegeven met ruimtegebrek te zitten en de bieb heeft ook 'andere behoeftes', aldus Slomp.

Artikel geschreven door Rien Kort

Dit is een artikel van