Drie opties voor Ossehaar C in Coevorden gepresenteerd: ‘We gaan geen Vinex-wijk bouwen’

Belangstellenden luisteren aandachtig naar uitleg van een van de concepten. Foto: ZO!34/Ana Ivis

Nieuwe bewoners en omwonenden konden gisteravond drie plannen bekijken voor de nieuwbouwwijk Ossehaar C in Coevorden. In een volle zaal in De Nieuwe Veste presenteerde de gemeente Coevorden drie opties.

In december spraken omwonenden van de nieuw te bouwen wijk Ossehaar C zich uit tegen eerdere plannen van de gemeente Coevorden. Tijdens deze inloopavond bleek dat de omwonenden en de gemeente een stapje naar elkaar toe zijn gekomen. Bij de nieuwe varianten is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, gemeente en nieuwe bewoners.

"Vanavond zijn drie denkrichtingen van de gemeente te zien, hiermee willen we de nieuwe bewoners en omwonenden informeren en enthousiasmeren," zegt wethouder Steven Stegen.

'Concept drie lijkt op een vestingmuur'

De drie concepten, ontwikkeld door Bügelhajema Adviseurs, staan op drie grote platen in de zaal. Naast elke plaat staat iemand van het adviesbureau of de gemeente die vragen kan beantwoorden. De bewoners kunnen met post-its aangeven wat zij mooi vinden, wat ze niet aanspreekt en wat ze graag nog willen zien.

Het eerste concept is gebaseerd op hoe het stuk grond er nu al uitziet en wat de bedoeling eerder was, met ongeveer zeventig huizen. De tweede optie bestaat uit tachtig huizen. In het derde concept kon het bureau de fantasie de vrije loop laten, het lijkt op een vestingmuur gebaseerd op het verleden van Coevorden. Er is plaats voor negentig woningen.

Artikel gaat verder na foto. Foto: Bügelhajema Adviseurs: Model 3 'Vestingmuur'

'Er is nog niets in beton gegoten'

Eén van de voorwaarden van de gemeente is 'dat de nieuwe wijk moet aansluiten bij de huidige woningvraag. Het moeten betaalbare woningen worden en snel beschikbaar.'

"Bij het opstellen van de nieuwe woningvisie is gebleken dat veel jongeren willen kopen," vertelt wethouder Stegen. "Maar er is ook veel vraag naar (sociale) huurwoningen."

De gemeente wil dan ook ongeveer vijftig procent koopwoningen en vijftig procent huur- of sociale huurwoningen bouwen. "Maar het kan ook nog dat er een kleiner percentage huur wordt", geeft de wethouder aan. "Er is nog niets in beton gegoten."

'Vinex-wijken niet van deze tijd'

Op de inloopavond blijkt dat er een gerucht rondgaat dat de helft of meer van de sociale huurwoningen in de nieuwe wijk bestemd zou zijn voor statushouders. Maar dat is niet de bedoeling volgens Stegen. "Uiteraard is sociale huur ook bedoeld voor de doelgroep statushouders en we sluiten niet uit dat er enkele woningen naar hen gaan, maar niet minstens de helft", verzekert de wethouder.

"De gemeente wil juist een wijk creëren met veel diversiteit, een mix waar plek is voor iedereen uit Coevorden, zo ontstaat er kruisbestuiving en naoberschap", vervolgt Stegen. "We gaan in ieder geval geen Vinex-wijken meer bouwen, met allemaal dezelfde soort koopwoningen en mensen. Dat is niet meer van deze tijd."

'Zo werkt het in dit land'

Rieja Raven, projectleider Ossehaar C van de gemeente Coevorden, staat de hele avond bij concept één om met bewoners in gesprek te gaan. "Er zijn veel vragen, overwegend positief en daar zijn we heel blij mee."

Aan het einde van de avond worden alle opmerkingen verzameld. In maart wordt aan de hand van deze opmerkingen een nieuwe tekening gepresenteerd tijdens een nieuwe inloopavond.

"En als alles goed gaat, dan hopen we over een jaar of anderhalf te kunnen beginnen met bouwen," aldus projectleider Raven. "En dat lijkt lang, maar zo werkt het in dit land."

Opmerkingen van bewoners tijdens de inloopavond in De Nieuwe Veste.